Een plekje voor vastelaovend in Venlo

Een impressie van het Jocus museum dat zondag de deuren opent.

Een impressie van het Jocus museum dat zondag de deuren opent. © Mara van de Oetelaar

Er is lang over gesproken en nu gaan de deuren open. Op het Dominicanenplein opent zondag het Jocus museum. Een plek voor de schatkamer van de Venlose vastelaovend, zoals het wordt omschreven.

Harry Lücker

De muts van Venloos eerste prins carnaval Toën Zumdick uit 1936 is er te zien, net als de legendarische prinsenmantel van Funs van Grinsven die na de Tweede Wereldoorlog onder het puin in de door bommen getroffen stad gehaald werd. Daarbij ook een foto waarop Van Grinsven met zijn mantel en prinsenmuts uit 1938 op het puin staat. We hebben het over het Jocus museum dat morgen opent. Om te beginnen met een expositie over de parels van het feest vastelaovend.

ArchiefOver dat Jocus museum wordt al lang gesproken. En toen de kogel eindelijk door de kerk was en er op het Dominicanenplein een onderkomen was gevonden, begon de tijd meteen te dringen om nog voor carnaval de deuren te kunnen openen. „In tien weken tijd is er hard gewerkt en het is gelukt”, zegt Jaap Stroeken, die als archivaris van Jocus intensief is betrokken bij de museumplannen. Bij de viering van het jubileum in 2008 werd er een tijdelijke tentoonstelling ingericht over het volksfeest. „Vanaf die tijd weten mensen het Jocus-archief steeds beter te vinden. Mensen komen zelf met bijzondere voorwerpen die ze schenken of in bruikleen geven.”

OpstaekerZo is een bijzondere verzameling van mutsen, mantels, scepters, medailles en foto’s te zien. Van de witte nertsmantel van prins Sjraar I uit 1960 tot de moderne mantel van prins Fred I uit 2005. Veel scepters met (Jocus) hanen en één opvallende met een plastic wolvenkop waar prins Jos Wolff in 1967 voor had moeten strijden om dat ontwerp er bij de vereniging door te krijgen. Er zijn foto’s, ontwerpen van carnavalswagens en filmbeelden. Een glas-in-loodraam uit het in 1972 afgebrande café-restaurant Nationaal met daarop de beeltenis van Jocus’ raad van elf. En platen die de bezoeker kan draaien. „Zo ontstaat als het ware een schatkamer van vastelaovend. Niet alleen zie je hoe het feest zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld, we willen ook de verschillende facetten van het carnaval laten zien. Niet alleen het feest zoals Jocus dat organiseert, maar ook de spontane invulling door mensen en het verhaal van Jocus Toekoms en de Boerebroelof”, zegt Stroeken. Tot carnaval is het museum ieder weekeinde geopend (elf dagen) waarbij de bezoekers wordt gevraagd om het carnavalsspeldjed’n Opstaeker te dragen. Verder is het museum op afspraak te bezoeken.

InteractiefNa carnaval wordt er gewerkt aan de verdere invulling van het museum. „We willen gaan werken met wisseltentoonstellingen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een expositie van het werk van tekenaar Piet Camps. Of iets met het gegeven dat Frans Boermans dit jaar honderd jaar zou zijn geworden. En we willen interactief zijn. Zo wordt er gewerkt aan virtual reality waardoor het is alsof je zelf het kanon tijdens het inschieten van carnaval bedient, of je ervaart hoe het is om op de bühne te staan tijdens een zitting. Daar zijn al filmpjes voor gemaakt, maar het was te kort dag om dat voor de opening ook helemaal uit te werken”, zegt Stroeken. „Maar we willen ook aandacht hebben voor het carnaval in de wijken. Een museum voor het carnavalsfeest in al zijn facetten.” Dat heeft even geduurd, maar dan heb je ook wat.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee