Deze app maakt het verschil tussen leven en dood

Print
Deze app maakt het verschil tussen leven en dood

Max Martens uit Sittard bedacht een 112-app. Afbeelding: Annemiek Mommers

Samen met een kennis uit Vlijmen, heeft Sittardenaar Max Martens een app ontwikkeld die levens moet redden. De 112-app zorgt ervoor dat je altijd snel je locatie door kunt geven, ook in gebieden waar je minder bekend bent.

Het gevoel is herkenbaar. Bijna iedereen komt weleens ergens zonder te weten waar hij precies is. Zo ook Erik Blaauw uit Vlijmen. Hij wandelt op een dag samen met vriendin Chantal door de Zuid-Limburgse bossen als een wielrenner de macht over het stuur verliest en voorover slaat. Hij ligt bloedend op de grond, bewusteloos. Terwijl Chantal de onfortuinlijke man in een stabiele zijligging legt, belt Erik 112. Op de vraag waar hij zich bevindt, moet Blaauw het antwoord schuldig blijven. Hij kijkt in paniek om zich heen, maar ziet nergens een straatnaambordje of iets anders herkenbaars. Hij wordt gered door een toevallig voorbijrijdende automobilist, die de meldkamer de exacte locatie doorgeeft. 

Blaauw kwam met de schrik vrij, maar wilde nooit meer in die situatie terechtkomen. Daarom voerde hij gesprekken, onder meer met de alarmcentrale in Limburg, om te kijken wat mogelijk was. Blaauw: „De ideale situatie is dat ze in de meldkamer direct weten waar je bent als je 112 belt. Dat kan echter niet, want het is voor de alarmcentrale niet mogelijk data via de telefoon te ontvangen.” Dus zocht hij verder en kwam uiteindelijk terecht bij Max Martens. Samen met deze in Utrecht woonachtige Sittardse informaticastudent ontwikkelde hij een 112-app die inspeelt op het voorval dat Blaauw meemaakte.

De app is eigenlijk heel simpel. Al kostte het anderhalf jaar voordat het duo klaar was. „Er zaten een paar lastige dingen in die we uit moesten zoeken”, vertelt Martens. „Vandaar dat het tijd heeft gekost. Gek eigenlijk dat zo’n app nodig is. In andere landen, zoals Denemarken, kunnen ze in de alarmcentrale precies zien waar je bent. Daar is de app helemaal niet nodig.” 

In Nederland dus wel. Blaauw: „We hebben hem zo gebouwd dat iedereen hem kan gebruiken. De 112-app hoeft niet eens op je telefoon te staan, als iemand hem maar heeft. Er is namelijk geen ontgrendelingscode nodig, je kunt de app aanklikken in het beginscherm.” 

Maar er is toch al een knop voor een noodoproep, waarvoor je de telefoon niet hoeft te ontgrendelen? „Dat klopt, maar als je via de noodoproep belt, heb je weer geen locatiegegevens bij de hand”, legt Blaauw uit. De app biedt dat wel. De lengte- en breedtegraad verschijnen automatisch op je scherm. De app schakelt ook automatisch over op luidspreker, zodat je de coördinaten die je op je scherm leest, hardop kunt voorlezen. De lengte- en breedtegraad werken op basis van gps en zijn altijd beschikbaar, gegevens als straatnaam, postcode, plaats en land alleen als er verbinding is met internet. Blaauw: „Dat is in ieder geval nauwkeuriger dan het peilen van de locatie zoals ze dat bij de meldkamer doen. Die berekenen waar je bent op basis van je signaal ten opzichte van de drie dichtstbijzijnde zendmasten.” 

De app werkt voorlopig alleen volledig op Android. Blaauw: „De iPhone is beter beveiligd, daar kunnen we niet om de ontgrendeling heen werken. We kijken nog of hier een oplossing voor is te vinden. Maar Android heeft een steeds groter marktaandeel.” 

Blaauw en Martens willen geen geld verdienen met de app, die inmiddels een paar duizend keer is gedownload. De app is dan ook gratis te verkrijgen in Google Play onder de naam ‘112 app’ en werkt zonder advertenties. Martens: „We krijgen er veel goede reacties op. Dat is al leuk. We hoeven er niet rijk van te worden.” 

Het zou al mooi zijn als ze er echt mensenlevens mee kunnen redden, zegt Blaauw. „Het verschil tussen op een paar meter nauwkeurig en één zijstraat verder kan het verschil tussen leven en dood betekenen.” 


 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen