Lichtstoet Beek haalt bakzeil

Print
Lichtstoet Beek haalt bakzeil

De Truss-constructie die de organiserende stichting Lichtstoet ‘uit de lucht’ zal halen uit angst stilgelegd te worden. Afbeelding: Lichtstoet Beek

De Lichtstoet Beek verwijdert een omstreden lichtconstructie. De organisatie vreest dat de inspectie SZW het evenement op carnavalszondag anders wel eens stil zou kunnen leggen.

Een hoge kraan waaraan voor zevenhonderd kilogram aan lampen hangt, zal niet langer meer tijdens de afterparty van de Lichtstoet op carnavalszondag in Beek te zien zijn. De organisatie van het duizenden bezoekers trekkende festijn zal - mede op aandringen van de gemeente - stellages laten bouwen om de belichting van het podium te garanderen. „Een situatie die we eigenlijk hadden willen vermijden omdat een deel van het publiek daardoor het zicht op het podium verliest. En het is ook heus niet veiliger. Maar we zien geen andere keus”, zegt voorzitter Jules Stijnen van Lichtstoet Beek. „Wij kunnen niet het risico lopen dat een arboinspecteur op eigen houtje het evenement stil komt leggen, enkel om zijn gelijk te halen. Wie er dan gelijk heeft, zal dan maanden later bij de kantonrechter blijken. Maar de schade voor de Lichtstoet en carnavalsminnend Beek is dan onherstelbaar.” 

Het besluit van de stichting komt enkele weken na een hoogopgelopen conflict dat de Lichtstoet heeft met de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (voorheen de arbeidsinspectie). Een inspecteur schreef op 12 december afgelopen jaar, 10 maanden na carnaval 2016, een brief aan het college van burgemeester en wethouders van Beek waarin de nodige opmerkingen werden gemaakt over vermeende onveilige situaties. 
Essentieel daarin is de zogenoemde Truss-constructie, waaraan de Lichtstoet lampen had bevestigd. Volgens de arbeidsinspectie is dat een onveilige situatie. De ambtenaar eist aanpassingen op straffe van een boete of stillegging van het festijn. Jules Stijnen bestrijdt ten zeerste dat het om een gevaarlijke situatie gaat. „Dergelijke constructies zijn zeer gangbaar, de werkzaamheden zijn door gerenommeerde en gekwalificeerde bedrijven en medewerkers uitgevoerd en alle noodzakelijke certificaten en papieren waren ter plekke voorhanden. 

Die hadden gewoon opgevraagd kunnen worden,” zegt Stijnen, die de betreffende inspecteur in een persbericht openlijk beschuldigde van dronkenschap. De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid weerspreekt dat met klem. Volgens een woordvoerder vierde de inspecteur, woonachtig in Spaubeek, die avond gewoon carnaval op de Markt in Beek, was hij niet in functie en had hij inderdaad wel een biertje gedronken ‘maar was hij niet dronken’. „Hij zag er toen een gevaarlijke situatie, maar heeft op dat moment niet opgetreden. We willen dat er tijdens carnaval in Beek geen ongelukken gebeuren zoals in Oosterwolde”, zegt de woordvoerder, verwijzend naar het oldtimertreffen waar in mei 2015 een hoogwerker met een bak vol mensen omviel. Daarbij kwam een 48-jarige man om het leven en 11 mensen raakten daarbij gewond. Stijnen zegt echter dat die situatie onvergelijkbaar is met de Truss-constructie. De optocht van praalwagens vol lichteffecten op carnavalszondag in Beek trekt jaarlijks 35 wagens en groepen en 30.000 bezoekers van wie er duizenden voor de afterparty blijven hangen op de Markt.