Dokter krijgt celstraf voor dood tiener

Print
Dokter krijgt celstraf voor dood tiener

Thomas Libert. Afbeelding: HBVL/IF

Dokter Geert V. (53) heeft in hoger beroep zes maanden gevangenisstraf gekregen voor de dood van Thomas Libert (15) uit Hasselt. De jonge diabetespatiënt stierf in 2012 tijdens een kamp in Zwitserland, door een afgebroken naald van zijn insulinepomp. Geert V. had de pomp nooit gecontroleerd. In eerste aanleg kreeg hij daarvoor twaalf maanden celstraf.

De jongen ging in januari 2012 mee op skikamp naar het Zwitserse Fiesch. De eerste dagen ging het goed, maar op donderdag 5 januari klopte hij aan bij de Sint-Niklaase kampdokter Geert V. omdat hij zich onwel voelde. Die stelde vast dat zijn suikerspiegel te hoog was en stelde voor extra dosissen insuline te geven via Thomas’ insulinepomp.

De toestand van de tiener bleef echter achteruitgaan en ondanks de extra insuline bleef zijn suikerspiegel erg hoge waarden noteren. In de nacht van vrijdag op zaterdag overleed de jongen. Dokter V. werd voor onopzettelijke doding in eerste aanleg veroordeeld tot 12 maanden cel met uitstel. Tevens kreeg hij een boete van 3.000 euro.

Vrijspraak
In hoger beroep ging Geert V. voor vrijspraak, maar hij werd ook nu veroordeeld. Er wordt hem een gebrek aan voorzichtigheid verweten omdat hij de pomp niet heeft gecontroleerd. Achteraf bleek immers dat door een afgebroken naald van de pomp de insuline niet in Thomas’ bloedbaan kwam.

De dokter belde de moeder van de jongen zelfs nog op vanuit Zwitserland. Zij stelde voor de pomp te controleren, maar dat deed de arts niet. Hij luisterde ook niet naar Thomas toen die een ziekenhuisopname voorstelde. De dokter houdt vol dat de tiener nooit over een ziekenhuisopname heeft gesproken.

Niet schuldig
De verpleegster die de dokter bijstond werd vrijgesproken. Ze werd in eerste instantie veroordeeld tot drie maanden cel met uitstel voor schuldig verzuim. De verpleegster bezocht Thomas ’s nachts nog op zijn kamer. Hij had overgegeven, maar de verpleegster verving alleen zijn donsdeken. Het hof oordeelde dat het niet haar taak is om een diagnose te stellen.

De familie van Thomas krijgt geen schadevergoeding. Beschermd door de wet op het vrijwilligerswerk wordt arts Geert V. vrijgesteld van het betalen van een schadevergoeding.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →