Fikkie verzekeren?

Print
Fikkie verzekeren?

Afbeelding: ILLUSTRATIE VIJSELAAR EN SIXMA

Als je hond of kat een gebroken poot heeft of een nierprobleem gaat dat geld kosten. De rekening van de dierenarts is vaak hoog en kan oplopen tot duizenden euro’s. Is het verstandig een verzekering af te sluiten voor je beest?

Nederland is het land van de verzekerden. We kopen onze risico’s graag af. En dan niet alleen de van overheidswege verplichte zaken, zoals je zorgverzekering en de WAaansprakelijkheid voor autobezitters. We betalen ook maandelijkse premies voor potentiële arbeidsongeschiktheid, mogelijke schade aan of diefstal van inboedel, en onvoorziene omstandigheden op reis. 

Hoe nuttig verzekeringen zijn, hangt in grote mate af van de persoonlijke situatie. Hieronder de belangrijkste vragen en antwoorden over de huisdierenverzekering. 

Een dierenverzekering is een ziektekostenverzekering voor je huisdier. In de basis zijn het vooral honden en katten die in aanmerking komen. Uiteraard komen de premies niet in de buurt van een ‘reguliere’ zorgverzekering voor mensen. Met een dierenverzekering heb je niet het risico tegen onverwachte kosten aan te lopen. Het komt immers voor dat huisdieren minder goede zorg krijgen, omdat het baasje de hoge rekening niet kan betalen. 

Het is zelfs niet ongebruikelijk dat eigenaren hun hond of kat moeten laten inslapen om een hoge rekening te vermijden.Betalingsproblemen bij dierenklinieken waren voor verzekeraars als Proteq en Petplan zo’n 15 jaar geleden de voornaamste reden om verzekeringen aan te bieden. 

De dierenverzekering staat in Nederland nog in de kinderschoenen. In 2015 waren ongeveer 170.000 honden en katten verzekerd, terwijl we gezamenlijk zo’n 33,5 miljoen gezelschapsdieren houden - waarvan ongeveer 1,5 miljoen honden en 2,7 miljoen katten. 
Dat betekent dat slechts 4 procent van de honden en katten in Nederland verzekerd is. Ter vergelijking: in Engeland is 20 procent van de katten en ruim 25 procent van de honden verzekerd, en in Scandinavië is die dekking nog veel hoger. 

Diverse verzekeraars hebben een dierenverzekering in het pakket, waaronder Aegon, Ohra en InShared. Daarnaast zijn er losse verzekeringen af te sluiten, bijvoorbeeld bij Proteq en Petplan, de twee grootste aanbieders. Ook HEMA biedt een dergelijke polis: een basisverzekering, met standaard dekking voor consulten en behandelingen bij de dierenarts tot narcose, röntgenfoto’s, echografie en alle geregistreerde medicijnen zoals vastgelegd in de Diergeneesmiddelenwet. Daarnaast zijn er aanvullende mogelijkheden: van tandarts en fysiotherapie tot chemo- en radiotherapie. 

Ook de crematie kan onderdeel zijn van het pakket. Bij bovengenoemde verzekeraars kun je in alle gevallen terecht voor je hond of kat.

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu