1 op 9 leraren vermijdt 'lastige' lessen

Print
1 op 9 leraren vermijdt 'lastige' lessen

Afbeelding: MGL

Een op de negen docenten in het voortgezet onderwijs vermijdt gevoelige onderwerpen in de klas, zoals homoseksualiteit of de politieke situatie in landen als Rusland en Turkije. Ze zeggen dat die thema's niet meer besproken kunnen worden als gevolg van toenemende scheiding van culturen op hun school. Dat blijkt uit onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek.


Op basisscholen vermijdt 4 procent van de onderwijzers gevoelige onderwerpen. De Tweede Kamer reageert geschokt op de resultaten van het onderzoek. Een Kamermeerderheid pleit voor betere ondersteuning van docenten. 

„Dat leraren onderwerpen niet meer bespreken, komt voor een deel door verschillen in waarden en normen. Homoseksualiteit is bijvoorbeeld een taboe in verschillende culturen”, zegt Liesbeth van der Woud, die het onderzoek leidde. „Verder komt het door een verschil in opvatting over wat goed en slecht is, denk ik.”

Meer dan een kwart van de ondervraagden in het basisonderwijs zegt op de eigen school het beeld te herkennen dat culturen zich steeds meer van elkaar afzonderen en dat de integratie is mislukt. In het voortgezet onderwijs is dat 39 procent. 

Van de ondervraagden in grote steden vindt meer dan de helft dat. 70 procent van de onderwijzers en schoolleiders in het voortgezet onderwijs maakt zich grote zorgen over deze ontwikkeling. Als voorbeeld noemen de leraren het feit dat scholieren van dezelfde (niet-westerse) cultuur steeds meer naar elkaar toe trekken. Ze ‘klitten’ samen. 

Ook zien leraren dat allochtone en autochtone kinderen niet met elkaar spelen. Verder merken ze op dat veel allochtone ouders het Nederlands niet beheersen en vasthouden aan hun eigen cultuur. Van de onderwijzers en schoolleiders die de toenemende scheiding herkennen, denkt meer dan 40 procent dat dit komt door ‘de onwil om te integreren’. 
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →