Spectaculaire hijsklus bij Maankwartier

Print
Spectaculaire hijsklus bij Maankwartier

Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Om het Maanplein te verfraaien komen woensdag 15 februari vijf volwassen bomen in Heerlen aan. Ieder exemplaar weegt 6 ton. Het planten van de Sophora Japonica’s (ook wel honingbomen genoemd) belooft een spectaculaire klus te worden.

Ze moeten ieder door een kraan over het deels al gereedgekomen nieuwe stationskwartier van Heerlen worden getild. Het hijswerk doet een 650 ton wegende kraan, een van de grootste in zijn soort in Europa. Op 15 februari is de Spoorsingel vanwege deze werkzaamheden de hele dag afgesloten, tussen de rotondes aan de Looierstraat en de Kempkensweg.

De parkeergarage van het Maankwartier blijft open. Appartementen en bedrijven zijn bereikbaar. De voorbereidingen beginnen al vroeg in de morgen, om 5 uur. Tussen 8.30 en 17 uur hijst de kraan de bomen naar hun plek. Als dat werk achter de rug is, duurt het nog vier uur om de kraan af te bouwen. Alleen een sterke wind kan de werkzaamheden stoppen. Bij een windkracht van 5 Beaufort verschuift de hele operatie een week, naar 22 februari.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen