Paspoorten van 300 Nederlandse IS-gangers afgepakt

Print
Paspoorten van 300 Nederlandse IS-gangers afgepakt

Een pro-IS demonstratie in de Haagse Schilderwijk. Afbeelding: ANP

Sinds de herfst van 2014 zijn in Nederland ongeveer driehonderd paspoorten ingenomen van IS-sympathisanten. Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV), Dick Schoof, kunnen teruggekeerde jihadisten een bedreiging vormen voor de veiligheid in Nederland.

In het radioprogramma De Ochtend zei Schoof dat er vooral paspoorten zijn ingenomen van Nederlanders die al in IS-gebied in Irak of Syrië zijn. Schoof wil voorkomen dat zij terugkeren naar Nederland. Volgens de NCTV kunnen jihadisten in Nederland gehoor geven aan oproepen tot aanslagen en ander geweld.

Ook van enkele tientallen mensen die zich mogelijk bij de terreurgroep wilden aansluiten zijn identificatiebewijzen afgepakt. Dat is gebeurd zodat zij niet naar het Midden-Oosten kunnen vertrekken.

De personen van wie het paspoort is ingenomen, staan gesignaleerd in internationale systemen. Het is de bedoeling dat zij daardoor bij de grens tegengehouden kunnen worden.

'Geen risico'
Inmiddels zijn volgens Schoof zo'n veertig Nederlanders teruggekeerd uit IS-gebied. Zij worden nauwgezet in de gaten gehouden. ,,Het is zeer de vraag met welke intenties zij terugkomen", aldus de NCTV. ,,Wij nemen geen risico."

Vorige week waarschuwde Schoof nog dat de banden tussen jihadisten en criminelen nauwer worden. De onderwereld zou teruggekeerde IS-gangers voorzien van wapens en diensten. Als voorbeeld noemde hij de Franse Syriëganger die vorig jaar werd opgepakt in Rotterdam. Hij zou munitie hebben gekocht bij Antilliaanse criminelen.

Het dreigingsniveau in Nederland staat nog altijd op niveau 4, op een schaal van 5. Dat wil zeggen dat de kans op een aanslag in Nederland reëel is, maar dat er geen concrete aanwijzingen zijn voor een aanslag. 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →