Ouderen sneller genezen van slecht helende wonden

Print
Ouderen sneller genezen van slecht helende wonden

Afbeelding: Istock

Ouderen met slecht genezende wonden sneller van hun probleem helpen. Dat is de inzet van een proef, die het Venrayse wondbehandelcentrum van De Zorggroep en zorgverzekeraar CZ starten.

De proef vindt plaats in vier Midden-Limburgse wijkteams (Susteren-Nieuwstadt, Nederweert, Ospel en Heythuysen-Leveroy). Wijkverpleegkundigen in deze teams gaan nadrukkelijker in de gaten houden hoe complexe wonden genezen en zo nodig snel doorverwijzen naar de specialist. Nu blijft zo’n doorverwijzing vaak langer uit, waardoor wonden verergeren en de behandeling langer en alleen maar duurder wordt. De wijkverpleegkundigen maken daarbij in een deel van de gevallen ook gebruik van een digitaal registratiesysteem, zodat artsen via internet op de hoogte blijven hoe een wond al of niet geneest.

Verwachting is dat de proef ertoe leidt dat patiënten sneller en beter geholpen worden aan chronische wonden en dat de zorgkosten daarmee ook lager worden. Als die verwachting 1 juli, als de proef afloopt, ook is uitgekomen, wordt deze verder naar andere regio’s in Limburg en de rest van het land uitgebreid.