Ferrari gebruikt 3D-printer voor nieuwe F1-motor

Print
Ferrari gebruikt 3D-printer voor nieuwe F1-motor

Afbeelding: ANP

De nieuwe technische reglementen drijven de F1-teams tot het uiterste. Ferrari doet er momenteel alles aan om haar motor te laten concurreren met die van Mercedes. De Italianen doen hiervoor zelfs beroep op een 3D-printer.

Ferrari gooide het motordesign uit 2016 in de vuilnisbak en begon met een splinternieuw ontwerp. Om te beginnen richtte het raceteam uit Maranello zich op de verbranding. Als die efficiënter gebeurt dan produceert de motor meer energie en gaat de wagen sneller. Daarnaast zorgt een efficiëntere motor ook voor een lager benzineverbruik. 

Iets te enthousiast?
Momenteel lijkt het wel dat Ferrari iets te enthousiast is geweest in die tactiek. De druk die in de motor wordt opgebouwd zou wel eens te zwaar kunnen zijn. Voor zij die geïnteresseerd zijn in de cijfers: een druk van 400 bar zou geen uitzondering zijn.

Plan B
Een nieuw ontwerp voor een stalen zuiger wordt op dit moment volop getest maar Ferrari heeft ook een plan B. Het nadeel van de stalen zuiger is immers dat deze zwaarder is dan de aluminium zuigers die de meeste teams gebruiken.

3D-printer
In Maranello zijn ingenieurs op zoek naar de beste stalen legering. Hierdoor zou de zuiger zowel licht als sterk zijn. Hiervoor zal Ferrari gebruik maken van een 3D-printer. Deze stelt de ingenieurs in staat laagje per laagje de juiste legering op te bouwen. Daarnaast ligt de productiesnelheid redelijk hoog.

Hoge verwachtingen
Technisch directeur Mattia Binotto verwacht in ieder geval veel van deze methode. "Ik hoop al op korte termijn de eerste successen te kunnen boeken - mogelijk al bij de start van het Formule 1-seizoen", vertelde hij tegenover ‘Motorsport.com’.