Financiële strop dreigt voor Limburgse kippenboeren

Print
Financiële strop dreigt voor Limburgse kippenboeren

Afbeelding: AD

Limburgse kippenboeren met vrije uitloopeieren vrezen dat ze voor vele duizenden euro’s de boot in gaan als ze vanwege de vogelgriep hun eieren als goedkopere scharreleieren moeten gaan verkopen. De pluimveehouders hebben daarom hun hoop er op gevestigd dat supermarkten met enige tekst en uitleg deze eieren toch als vrije uitloop blijven verkopen.

Eric Hubers, voorzitter van de vakgroep Pluimveehouderij van de agrarische belangenorganisatie LTO Nederland hoopt dat er in overleg met de supermarkten de komende dagen toch een oplossing gevonden wordt voor de financiële strop die voor tal pluimveehouders dreigt. Hubers, die zelf in Ysselsteyn een legkippenbedrijf heeft,  schat dat in Limburg een van de vijf bedrijven met legkippen ook in meer of mindere mate vrije uitloopkippen houdt. Zelf heeft hij zowel scharrel- als vrijeuitloopkippen.

Prijsverschil
De prijs van een scharrelei ligt volgens hem twee tot tweeëneenhalve cent per ei lager dan die van het vrije uitloopei. Als de dreigende korting toch onverkort door zou gaan dan scheelt dat de totale Nederlandse pluimveesector volgens hem miljoenen euro’s per week.

Vogelgriep
Vanwege de uitbraak van vogelgriep in ons land geldt voor vrije uitloopkippen al sinds 8 november een ophokplicht. In 2008 is in Europees verband afgesproken dat de eieren van vrije uitloopkippen die twaalf weken niet naar buiten hebben gekund niet als vrije uitloopeieren maar als scharreleieren verkocht moeten worden.

Volgens Hubers is die regel echter achterhaald. ,,Er was toen veel minder vaak en lang vogelgriep. Bovendien hebben de vrije uitloopkippen  wel kunnen lopen in overdekte scharrelruimtes.’’ Hij wijst er verder op dat  biologische kippen ook twaalf weken niet naar buiten mochten terwijl die eieren wel nog gewoon als biologisch verkocht mogen worden. Volgens de regels zullen de vrije uitloopeieren nu de periode van twaalf weken is verstreken de aanduiding scharrel op de dozen krijgen. Hubers hoopt echter dat supermarkten begrip hebben voor de situatie en die eieren met extra informatie erbij toch voor min of meer de prijs van vrije uitloop willen blijven verkopen.  

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →