Asielzoekers uit Parkstad gaan beroep leren en inburgeren

Print
Asielzoekers uit Parkstad gaan beroep leren en inburgeren

Foto ter illustratie. Afbeelding: ANP

Kerkrade / Landgraaf - Dertig erkende asielzoekers uit Parkstad gaan inburgeren en tegelijkertijd een beroep leren. De gedachte is dat ze daardoor sneller werk vinden en niet meer afhankelijk zijn van een uitkering.

Het gaat om een proef van het Arcuscollege in Heerlen.

De Nederlandse taal blijft beter hangen in combinatie met een beroepsopleiding, blijkt uit soortgelijke opleidingen elders in ons land. De taallessen worden afgestemd op de inhoud van het toekomstig vak van de deelnemers. Op andere plekken blijkt dat daardoor het niveau waarop het taal-examen wordt afgesloten hoger ligt. Het niveau sluit aan bij de eisen van werkgevers. Dat doet het geëiste taalniveau van het inburgeringsdiploma niet, aldus Nadine Meissen van het Arcuscollege.  

Baankansen
Het Arcus begint in maart met de proef, verdeeld over twee klassen. De deelnemers krijgen een opleiding op het laagste mbo-niveau die een jaar duurt. De aangeboden opleidingen zijn gericht op sectoren met veel baankansen in de regio, zoals de logistiek, horeca en motorvoertuigentechniek. In een later stadium komt daar waarschijnlijk installatietechniek bij.

Mannen
De helft van de deelnemers bestaat uit jonge mannen tot dertig jaar. Volgens Nadine Miessen bestaat de overgrote meerderheid van de huidige inburgeraars uit mannen onder de dertig, meestal zonder gezin en zonder opleiding.

Na de zomervakantie wil het Arcus ook op de andere drie mbo-niveaus beroepsopleidingen aanbieden aan erkende asielzoekers.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →