Oude bioscoop Maastricht krijgt nieuwe bestemming

Print
Oude bioscoop Maastricht krijgt nieuwe bestemming

Afbeelding: De Limburger

Maastricht - Het is wel eens anders geweest, zelfs in Maastricht. Leegstaande monumenten in het centrum van de provinciehoofdstad vinden tegenwoordig relatief snel een nieuwe eigenaar. Ook de ontmantelde Lumière-bioscoop hartje binnenstad, eigendom van de gemeente, krijgt een nieuwe bestemming.

Het monumentale complex aan de Bogaardenstraat gaat volgende maand in de verkoop, zo bevestigt een woordvoerder van het Maastrichtse stadsbestuur. „Vanuit strategisch en beleidsmatig oogpunt is er voor de gemeente geen noodzaak om het pand nog langer in bezit te houden”, zegt de woordvoerder. Over de vraag wat het pand minimaal moet opbrengen, wil hij geen uitspraken doen. Volgens goed ingevoerde bronnen hebben diverse (markt- en andere) partijen al concrete interesse in het complex. „We verwachten dat het gebouw redelijk snel verkocht wordt”, is het enige dat de gemeentewoordvoerder in dit stadium kwijt wil.

Maatschappelijke invulling
Vast staat dat het bestemmingsplan ter plekke ruime mogelijkheden biedt voor een ‘maatschappelijke’ invulling. Te denken valt aan bestemmingen in de sociale, culturele, medische, religieuze, educatieve en recreatieve sector. Het markante gebouw, dat ook de beschikking heeft over een buitenterrein met eigen parkeerplaatsen, stamt uit 1880. Het complex omvat nu onder meer zes (bioscoop)zalen, diverse kantoorruimten en een horecagedeelte. Sinds het vertrek van filmhuis Lumière naar het Bassin, afgelopen najaar, staat het gebouw nagenoeg leeg. Een klein deel is momenteel in gebruik door een instelling voor verslavingszorg.

Wasserij
Oorspronkelijk deed het complex dienst als wasserij van de Zusters Miséricorde die in het aanpalende klooster huisden. Dit klooster, dat eveneens in handen was van de gemeente, is vorig jaar aangekocht door het Limburgse vastgoedbedrijf Mulleners. Na een ingrijpende renovatie krijgt het gebouw functies op het gebied van zorg, werken en wonen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →