'Snel te bouwen huurhuisjes oplossing voor woningnood’

Print
'Snel te bouwen huurhuisjes oplossing voor woningnood’

Afbeelding: De Limburger

Hoensbroek / Kerkrade - Huisjes die je binnen een half jaar bouwt moeten helpen de woningnood in Parkstad op te lossen. Initiatiefnemer Hans Fiering verwacht dat de bouw van de eerste woning volgens Concept 20 dit jaar start. Uiteindelijk moeten er in enkele jaren honderd verrijzen in de regio. Met een beetje hulp van IBA.

Fiering is directeur van Bremen Bouwadviseurs in Heerlen, die het plan ontwikkelde met vijf andere bedrijven. Dat de Internationale Bau Ausstellung (IBA) het project erkent ziet Fiering als een steuntje in de rug.

680 euro
De bouw van de eerste woning start dit jaar waarschijnlijk in Heerlen, Hoensbroek of Kerkrade, verwacht Fiering. Hij is in gesprek met enkele woningcorporaties. Die geven aan dat ze wel belangstelling hebben en het plan bestuderen. De bouw van het huisje met twee slaapkamers en een tuintje kost ruwweg een ton en duurt vier maanden tot een half jaar. De huur gaat 680 euro bedragen.

Energiezuinig
Door het gebruik van zonnepanelen en extra isolatie zijn ze energieneutraal en blijven de woonlasten dus relatief laag. Bovendien kosten ze de verhuurder minder geld aan onderhoud.

Fiering vindt de ‘Concept 20’ echt een woning voor Parkstad. „Hier is ruimte. Je zou portiekflats die al drie keer zijn afgeschreven kunnen afbreken en daarvoor in de plaats deze woningen neerzetten. Dat past meer in de groene regio.” 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →