'Rampscenario Tihange is onrealistisch'

Print
'Rampscenario Tihange is onrealistisch'

Afbeelding: ANP

De Nederlandse toezichthouder op nucleaire veiligheid (ANVS) maakt gehakt van een Weens rapport waarin staat dat een ramp in de kernreactor Tihange 2 in Limburg en wijde omtrek Tsjernobyl-achtige gevolgen kan hebben. ,,De conclusies in dat rapport zijn volstrekt onrealistisch. De onderzoekers stapelen onwaarschijnlijkheid op onwaarschijnlijkheid,” luidt de vernietigende kritiek.

In oktober publiceerde het Weense Instituut für Sicherheits- und Risikowissenschaften (ISR) een onthutsende studie over de mogelijke gevolgen als er een zeer ernstig ongeluk gebeurt in de kernreactor Tihange 2. De kans is dan 10 procent dat een deel van België, Noordrijn-Westfalen en Luxemburg, maar ook Midden- en Zuid-Limburg, worden getroffen door radioactieve neerslag die vergelijkbaar is met de ramp in Tsjernobyl, aldus ISR.

Lees ook: Dit gebeurt er met Limburg en Aken bij nucleaire ramp Tihange

ISR heeft echter nìet onderzocht hoe gróót de kans is dat een kernramp plaatsvindt. Er werd simpelweg als uitgangspunt genomen dàt  het een keer verschrikkelijk misgaat, zonder dat verder te onderbouwen.  En dat is een wezenlijke fout, die het hele rapport ondergraaft, meent ANVS-directeur Jan van den Heuvel.

 

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →