Freek Vonk flink toegetakeld door haai: Dit is foute boel

Print
Freek Vonk flink toegetakeld door haai: Dit is foute boel

Freek Vonk na de operatie in het ziekenhuis in Miami Afbeelding: Freek Vonk

TV-bioloog Freek Vonk is tijdens het filmen van een van zijn nieuwe programma's op de Bahama's gebeten door een Caribische rifhaai. Hij raakte daarbij zwaar gewond aan zijn rechter bovenarm. Na een operatie van drie uur in Miami kan de bioloog zijn duim weer omhoog doen.

Vonk was samen met een enkele andere biologen van het Sharklab aan het duiken bij het eilandje Bimini. Het doel van de duik was onderzoek doen naar de rifhaaien die in dat gebied leven. Rifhaaien zijn in principe ongevaarlijk voor mensen. ,,Toch ging het mis. Een van de haaien heeft een vergissing gemaakt en nam een grote hap uit mijn rechter bovenarm. Ik wist direct: dit is foute boel", schrijft hij op Facebook. 

Spoed
De groep onderzoekers is na de beet met grote spoed teruggevaren naar het vasteland. Omdat er op het eiland niet genoeg medische hulp aanwezig was is Vonk met een traumahelicopter van de US Coast Guard overgevlogen naar het Jackson Memorial Hospital in Miami. Daar is hij drie uur geopereerd, met 100 hechtingen als resultaat. De operatie is geslaagd. ,,Er is niks vitaals is geraakt, de pezen en spieren in mijn rechter bovenarm zijn grotendeels in orde. Ik kan mijn hand, vingers, en mijn arm normaal bewegen."Vonk laat zich niet tegenhouden door het incident. ,,Ik werk al vele jaren met wilde dieren en dat brengt natuurlijk grote risico's met zich  mee, het zijn en blijven immers wilde dieren. Maar mijn grote passie is en blijft jullie te laten zien hoe mooi de wereld is, jullie figuurlijk mee te nemen naar de meest bijzondere plekken van de wereld om op zoek te gaan naar de gaafste en vreemdste dieren. Dit zal ik altijd blijven doen!!"

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →