Inreisverbod Trump drijft Eindhovens stel uit elkaar: hij mocht naar VS, zij bleef achter

Print
Inreisverbod Trump drijft Eindhovens stel uit elkaar: hij mocht naar VS, zij bleef achter

Parisa Rahnamay Moshtagh en haar man Masoud Dorosti Afbeelding: ED

De Iraanse Parisa Rahnamay Moshtagh zou afgelopen zaterdag naar San Diego reizen. Ze was al achter de poortjes van de douane toen het inreisverbod van Trump ook op Schiphol indaalde.

De inkt van de handtekening van president Trump onder zijn inmiddels beruchte inreisverbod was zaterdag nog amper droog, toen de Iraanse Parisa Rahnamay Moshtagh (29) naar San Diego wilde vliegen. Ze mocht op het laatste moment het toestel niet in; haar man Masoud Dorosti (32) wél, want hij had ook een Nederlands paspoort. ,,Een bizarre situatie. We hielden op het vliegveld het wereldnieuws bij om te kijken of we wel mee mochten."

Er kwam een beambte naar me toe: 'We hebben slecht nieuws voor je'

Het Iraanse stel woont sinds ruim twee jaar in Eindhoven. Masoud werkt bij ASML, terwijl Parisa aan de Universiteit Utrecht de werking en het herstel van kraakbeen onderzoekt. ,,Masoud ging voor een congres naar San Diego", vertelt ze. Omdat Parisa overweegt om juist daar te promoveren, zou zij met hem mee reizen. ,,Ik zou er vrijdag een lezing bezoeken, en hem gezelschap houden." De visa, de tickets, het hotel, zelfs de parkeerplaats: alles was tot in de puntjes geregeld. Totdat het plotselinge besluit van Trump plotseling alles anders maakte.

'Het inchecken ging nog zonder problemen'
Het Iraanse stel had voorafgaand aan hun reis niet verwacht dat het zo'n vaart zou lopen. ,,Ik dacht nog: het zal toch wel een paar dagen duren voor deze maatregel daadwerkelijk van kracht is." Het inchecken ging nog zonder problemen. Ze was al achter de douane toen ze er alsnog uit werd gepikt. ,,Er kwam een beambte naar me toe: 'we hebben slecht nieuws voor je', zei hij. Dat ging allemaal heel beleefd: zij konden het ook niet helpen." Parisa's bagage lag al in het vliegtuig; het toestel liep nog een uur vertraging op om haar koffers er weer uit te vissen. ,,Na een uur of twee konden we weer naar huis. Maar ons geld kregen we niet terug."

Masoud liet de geplande vlucht aan zich voorbij gaan. Een dag later vertrok hij alsnog, op basis van zijn Nederlandse paspoort. Op Schiphol mocht hij mee, zo was al duidelijk. Maar ook hij ging een onzekere reis tegemoet. Het was op dat moment nog volstrekt onduidelijk hoe de VS met houders van een dubbel paspoort omgingen. ,,Het was fifty-fifty", vervolgt Parisa. ,,Hij moest in San Diego ook eerst een aantal vragen beantwoorden. Maar uiteindelijk mocht hij gelukkig het land in."

'Als ik niet mee mag, gaat de hele groep niet'
De situatie in Amerika baart Parisa zorgen, zeker omdat ze nog vaker van de VS moet. ,,In april gaan we met een groep uit Utrecht naar een conferentie over knieproblemen." Daarbij weet ze zich gesteund door haar - meest Nederlandse - collega's. ,,Als ik niet mee mag, gaat de hele groep niet." Hoe het verder moet met haar promotieplannen in San Diego, weet ze nog niet. ,,Ik wacht de komende maanden af, en hoop maar dat mensen in staat zijn om Trump tegenwicht te bieden."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →