Van verlegen meisje naar rebelse puber

Print
Van verlegen meisje naar rebelse puber

Afbeelding: Jeroen Kuit

Sinds 2002 zit ze voor GroenLinks in de Roermondse gemeenteraad, waarvan verreweg de meeste jaren in de oppositie. Sinds ze in 2013 het wethouderschap op zich nam toen Jos van Rey met zijn VVD uit de coalitie stapte, rijst de ster van Marianne Smitsmans.

Sinds deze week mag ze zich de derde beste bestuurder van Nederland noemen. Achter Rotterdams burgemeester Ahmed Aboutaleb en Brabants Commissaris van de Koning Wim van de Donk.

Smitsmans bezit een groot aantal competenties die volgens mede-organisator en onderzoeksbureau Necker van Naem uit de verkiezing te destilleren vallen als zijnde belangrijk voor een bestuurder anno 2017.Vaardigheden als betrokken, communicatief, daadkrachtig, deskundig en integer.

'Geweun minse'
Marianne Smitsmans is bij uitstek de wethouder van de ‘geweun minse’. Iemand die veelvuldig de ivoren toren van het Roermondse stadhuis verlaat en de wijken intrekt. “Roermond heeft een prachtige binnenstad, maar de wijken kampen met achterstanden. Daar moeten we wat aan doen. Ook achter de tunnel wonen mensen”, is Smitsmans' credo.

De wethouder heeft met de drie decentralisaties bepaald geen makkelijke, en al zeker geen mediagenieke portefeuille. Het kan haar niet deren. Waar menig bestuurder vooral bezig is met het op de kaart zetten van zichzelf, is de 57-jarige Roermondse vooral  bezig met ‘de luuj’. Daarom kent ze haar dossiers van haver tot gort. “Ik kan geen beslissingen nemen die vergaande consequenties hebben voor mensen als ik niet precies weet hoe het zit.”  

Rebelse puber
Wie de zich overal thuis voelende en goed van de tongriem gesneden wethouder in actie ziet, kan zich niet voorstellen dat ze in haar jonge jaren een verlegen meisje was. Een meisje dat opgroeide in de Roermondse volkswijk ’t Veld en in haar pubertijd plots veranderde in een rebelse puber.  

Donderdag in De Limburger een interview met Marianne Smitsmans 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →