Villa van 10 miljoen paradijs voor plunderaars

Print
Villa van 10 miljoen paradijs voor plunderaars

De strooptocht van de plunderaars ging door het hele huis. Ook de traphal moest eraan geloven. Afbeelding: Klaas De Scheirder

Een Belgische villa van 10 miljoen euro van een failliete diamantair is een paradijs geworden voor krakers en plunderaars.

De wijnvoorraad, de beeldhouwwerken in het poolhouse, het marmer en het dure sanitair in de vijf badkamers, de airco in het hele huis, de peperdure keukenspullen, de fitnesstoestellen, de kluis: niets is bestand tegen de plunderaars. De ravage is compleet. De bank KBC liet in 2015 beslag leggen op de villa, maar kijkt er sindsdien niet meer naar om.

Succesvolle zakenman
De Belgisch-Israëlische diamantair Erez Daleyot was tot enkele jaren geleden één van de meest succesvolle zakenmannen in het Antwerpse diamantkwartier. Producent De Beers had een vertrouwensband met de man en leverde hem haar beste ruwe stenen. Daleyot vestigde zich in 2007 vast in Antwerpen en bouwde een riante villa in de Dennenlaan in Wilrijk, in de schaduw van het Park Ten Brand. Architectenbureau Demunter-Gyselinck tekende voor de uitvoering.

Vul hier een omschrijving van de foto in.

Wanneer de diamantair of zijn vrouw en twee dochters thuis waren, stond de bewaking op scherp. Privébewakers aan de poort en een bewaker in de controlekamer achteraan het domein. Hij stond via een ondergrondse gang rechtstreeks in verbinding met de villa. Een tweede ondergrondse gang ging van de villa naar het poolhouse, annex fitnessruimte.

208 miljoen
Van die pracht en praal van toen is vandaag niets meer over. De firma's van diamantair Daleyot gingen in 2015 failliet en lieten schulden van 208 miljoen euro achter. De KBC alleen al heeft 60 miljoen te goed van een lening die Daleyot nooit terugbetaalde. Na het faillissement vluchtte Daleyot naar Zuid-Afrika.

De bank KBC legde beslag op de villa en op enkele Picasso's die in de villa hingen. Die hadden een waarde van 7,5 miljoen euro. Daarna gebeurde er niets meer. Tot plunderaars enkele weken geleden de villa ontdekten. De strooptocht kon beginnen. Eerst werden alle airco's weggehaald en alle elektrische apparatuur, zoals flatscreens, ingebouwde boxen en muziekketens op elke verdieping uitgebroken. Zelfs de design-stopcontacten werden vakkundig uit de muur gehaald. Toen was het de beurt aan de badkamers waar de wastafels en het kraanwerk werd gesloopt. Alleen de zware badkuipen staan er nog.

Leeggehaald
De keuken is ondertussen ook leeggehaald. Alleen de zwaarste stukken zoals twee gasfornuizen en de twee dubbele koelkasten, typisch voor een joodse keuken waar melk en vleesproducten gescheiden worden bewaard, staan nog in huis. De honderden flessen wijn zijn uiteraard ook weg.

Een vertrouweling van de diamantair sluit geregeld de poorten opnieuw af met zware hangsloten. De politie patrouilleert maar toch blijven de plunderaars terugkomen. ,,Nu zijn ze aan de fitnessruimte en het poolhouse begonnen. Toen ik gisteren aankwam, stonden enkele fitnesstoestellen klaar om opgehaald te worden", vertelt een kennis van de diamantair. ,,Ik begrijp niet dat de KBC de zaak op zijn beloop laat. Straks is dit een ruïne die geen stuiver meer opbrengt. Vorig jaar is een makelaar langsgeweest. Hij schat dat de villa en de grote, omheinde tuin nog hooguit 2 miljoen waard is. En toen moesten de plunderaars nog aan hun strooptocht beginnen."

Erez Daleyot verdrijft tegenwoordig zijn tijd met pendelen tussen Israël en Zuid-Afrika. Overal wordt hij door gewezen zakenpartners en/of belastingsdiensten achter de veren gezeten. Vorige zomer zat hij korte tijd in de cel in het Zuid-Afrikaanse Bedfordview.