Criminele Parkstadbende veel groter dan gedacht: Ongeveer 75 jongeren betrokken

Foto ter illustratie© ANP

Persconferentie Parkstad Bende© Bas Quaedvlieg

thumbnail: Foto ter illustratie
thumbnail: Persconferentie Parkstad Bende

Ongeveer 75 jongeren van 15 tot 23 jaar uit met name Brunssum, maar ook uit Hoensbroek en Landgraaf, zijn betrokken bij de criminele Parkstadbende.

Geertjan Claessens

Negentien meerderjarige verdachten die de top van die bende vormden zijn op 10 januari al opgepakt. De organisatie blijkt nu veel groter.

MisdaadgroepDe maffia-achtige misdaadgroep zette met name autochtone jongeren in bij autodiefstallen, inbraken, ramkraken, heling en witwassen. Dat gebeurde afgelopen jaar in Limburg, België en Duitsland. Bij huiszoekingen in achttien panden waaraan 250 man meededen zijn vuurwapens, drugs, geld, een gestolen auto en gestolen auto-onderdelen gevonden.Persconferentie over Parkstadbende - Foto: Bas Quaedvlieg

OnderzoekDe eerder opgepakte verdachten komen uit in Heerlen, Hoensbroek, Amstenrade, Brunssum, Schinveld en Landgraaf. Ze hadden familie- of vriendschapsbanden. De bende kwam in beeld na een onderzoek dat ruim een jaar in beslag nam.

AfglijdenBurgemeester Luc Winants van Brunssum heeft de leiding van het project genaamd Wake Up, bedoeld om te voorkomen dat meer jongeren afglijden naar de criminaliteit. Daarbij worden ook scholen, ouders, Jeugdzorg en jongerenwerk ingezet. De meestal autochtone 'volgers' wrrden met drugs, geld en luxe artikelen verleid om mee te werken aan criminele activiteiten.

AanpakDe actie is onderdeel van een nieuwe aanpak van probleemjeugdgroepen door politie, justitie en gemeenten. Enkele van de ongeveer 55 ‘meelopers’ worden vervolgd. De overigen blijven in het vizier van de instanties die meedoen aan het project, om te voorkomen dat ze verder gaan op het criminele pad. Een deel van hen heeft te maken met jeugdzorg, die maatregelen kan opleggen.