Gezocht: een keeper waar Limburg trots op mag zijn

Print
Gezocht: een keeper waar Limburg trots op mag zijn

Delano van Crooij, de enige Limburgse doelman met een basisplaats, maakt hier een belangrijke save op een inzet van Cyriel Dessers in de uitwedstrijd tegen NAC. Foto inzetjes v.l.n.r. Wim Dusseldorp, John Roox en Danny Wintjens. Afbeelding: Pro Shots

Limburgse keepers in het betaalde voetbal zijn zeldzaam. Het schort volgens enkele betrokkenen met name aan de jeugdopleiding, waardoor talentvolle keepers zich onvoldoende kunnen ontwikkelen. „Er moet iets structureel veranderen, anders moeten we het ook in de toekomst zonder topkeeper uit onze provincie stellen.”

Op 15 augustus 1992 debuteert een 21-jarige jongeman uit Lemiers onder de lat bij Roda JC. In de zware uitwedstrijd bij PSV (2-0) nog wel. Wie de beelden terugkijkt, herkent hem meteen aan zijn lange bruine lokken: Ronald Waterreus. De naar eigen zeggen ‘beste redelijke keeper ter wereld’ blijft twee seizoenen bij de club uit Kerkrade en vertrekt daarna naar PSV. Hij groeit uit tot een doelman van statuur. Waterreus wordt meerdere malen landskampioen en komt daarnaast zeven keer uit voor het Nederlands elftal. Een keeper, kortom, waar Limburg trots op mag zijn. 

Ronald Waterreus is inmiddels werkzaam in de jeugdopleiding van PSV en de provincie Limburg heeft sindsdien geen topkeeper meer voortgebracht. Sterker nog, de Limburgse Sterker nog, de Limburgse clubs krijgen het de laatste jaren niet eens voor elkaar om zelf een doelman voor hun eerste elftal op te leiden. Alleen VVV heeft met Delano van Crooij Delano van Crooij wekelijks een Limburger in het doel staan, zij het pas sinds kort. En min of meer per toeval. Een paar jaar geleden stond Van Crooij na een aanvankelijk mislukte keeperscarrière in het betaald voetbal nog in de spits bij amateurclub Kwiek Venlo. Roda JC, MVV en Fortuna Sittard hebben allemaal een keeper van buiten de provincieof landsgrenzen. 

„Het is heel simpel”, stelt Wim Dusseldorp, oud-keeper en tegenwoordig assistent-trainer bij MVV. „De Limburgse keepers zijn niet goed genoeg. Je moet presteren, anders gaan clubs op zoek naar iemand anders. Jongens uit de regio en eigen opleiding hebben wel de voorkeur, maar kwaliteit staat altijd op de eerste plaats.” 

Hoe komt het dat de Limburgse doelmannen kwaliteit tekortkomen? Zijn er geen keeperstalenten of ligt het aan de opleiding van de clubs? „Talenten zijn er genoeg”, meent Danny Wintjens, voormalig keeper van onder meer MVV, VVV, Fortuna en PSV. „Er is alleen te weinig aandacht voor ze in de opleiding. Ze ze in de opleiding. Ze trainen slechts een uurtje apart van de groep, terwijl ze meer specifieke trainingen nodig hebben om zich te ontwikkelen.” 

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu