Voor De Törvers geen poespas

Print
Voor De Törvers geen poespas

De Törvers beginnen vrijdag aan hun jubileumjaar. Afbeelding: Vastelaovesgezelschap de Törvers

Carnavalsgezelschap De Törvers uit Venlo is jarig; 4x11 jaar. Bekend in Heilig Hartparochie en van de Benders Boetezitting. Vrijdagavond begint het carnavalsseizoen voor de jubilerende vereniging echt.

Het klinkt wellicht vreemd, maar het carnavalsgezelschap De Törvers kon in de Venlose Heilig Hartparochie ontstaan vanwege het gebrek aan belangstelling voor carnaval. Toen het jaarlijkse carnavalsbal in de verenigingsrijke parochie steeds minder bezoekers trok, moest er iets anders worden verzonnen. Dat ‘anders’ werd in 1973 een carnavalszitting, waarbij iedere vereniging iemand afvaardigde voor de organiserende raad van elf. Om goed voor de dag te komen, moesten mutsen en mantels worden geleend. Ook de school stond voor even de schoolbel af aan de ceremoniemeester van dienst. Maar er stond die avond wel een gezelschap en dat riep ook nog eens een prins uit. Het klinkt chaotisch, maar het bleek het begin van iets bijzonders: vastelaovesgezelschap De Törvers. Nu, 44 jaar later, is het gezelschap er nog steeds en amper weg te denken uit de Heilig Hartparochie. 

Misverstand
Waarbij het wel tijd is om een misverstand uit de wereld te helpen. De naam van het gezelschap is niet, zoals veel mensen denken, afgeleid van het steken van turf, maar van het turven op een bierviltje van het aantal bestelde consumpties. „De band met de parochie is nog altijd hecht. Dat merk je aan de mensen die ons een warm hart toedragen en bezoeken. Ook de activiteiten die we organiseren, zoals de Benders Boetezitting, seniorenzitting en zitting van de Zonnebloem, worden voor het grootste gedeelte bezocht door mensen uit de parochie”, zegt Jos Backus van de jubileumcommissie. Waar anno 2017 weleens wordt beweerd dat het Venlose carnaval in de wijken onder druk staat, bewijzen De Törvers dus het tegendeel. 

Geheim
Het geheim? Vorst Bart Daemen: „Eigenlijk is er binnen de vereniging een grote familieband. Het aantal leden is statutair vastgelegd op 55, maar die werken wel allemaal mee.” Vandaar dat je in de weken voor het carnaval steevast een grote groep Törvers door Venlo ziet trekken. „We zijn negen van de tien keer met veel meer mensen dan het gezelschap van de prins en raad van elf”, zegt Backus. „Wat ook meewerkt, is dat we altijd onszelf zijn gebleven”, zegt Daemen. „De Törvers zijn groot geworden door klein te blijven. Wij doen niet aan poespas.” 

Jubileumfeest
Het jubileumfeest begint vrijdagavond met een zitting waarbij ook de nieuwe prins wordt uitgeroepen. De reguliere activiteiten worden in het jubileumjaar verder ‘opgeplust’ zoals ze het noemen. En er wordt trots gewezen op het eigen bier dat is gebrouwen; Törfkes Döbbel. Een verwijzing naar de dubbele betekenis van de verenigingsnaam. Maar vooral een goede reden om te proosten op het jubileum.