Een stapeltje lieve mails over een Syrisch gezin

Print
Een stapeltje lieve mails over een Syrisch gezin

Het gezin van Rouchash mist de Syrische gerechten. Afbeelding: Laurens Eggen

In de serie Nieuwe Buren beschrijft verslaggeefster Angela Janssens hoe een Syrisch gezin met vallen en opstaan inburgert in Limburg. Elk verhaal levert hartverwarmende reacties van lezers op.

„Ik ben positief van geschrokken van de verhalen over de Syrische Rouchash en haar gezin. Omdat je overal helaas geheel andere berichten ontvangt. De burger gaat ervan uit dat al die mensen een bedreiging voor ons zijn. Hoe ik ook mijn best doe het tegendeel te bewijzen. Het mag niet baten. Men wordt er moedeloos van. Daarom is het zo fijn ook eens wat anders te vernemen.”

Het is slechts één van de mooie, hartverwarmende mails die De Limburger heeft ontvangen nadat er verhalen in de krant hebben gestaan over een Syrisch gezin dat in Limburg inburgert. De verhalen zijn gemaakt door mij, Angela Janssens. Ik ben niet alleen verslaggeefster van de krant, maar ook taalbuddy van de Syrische Rouchash.  Ze vindt het goed dat ik om de twee weken in de krant, en elke week online, schrijf over alle grote en kleine dingen die we samen meemaken.

Lief

Elk verhaal dat ik over Rouchash en haar gezin schrijf, is goed voor een stapeltje lieve, positieve mails. Omdat ik daar zelf oprecht blij mee ben en omdat ik geniet van de mooie boodschap die erin verscholen ligt, wil ik ze u niet onthouden. Neem deze nou:  „Wat me raakt, is hoe je duidelijk maakt dat het hele gewone mensen zijn. Minse wie weej. Geen verkrachters en terroristen die onze maatschappij overhoop willen gooien. Integendeel. We kunnen hier nog wat leren van het respect dat ze voor anderen hebben en de tijd die ze voor elkaar nemen.”

Hulp

Andere lezers bieden spontaan hulp aan. Een verhaal over een zoektocht naar Syrisch eten, leverde een hoop adressen op van winkeltjes waar allerlei exotische ingrediënten te koop zijn (waarvoor dank namens Rouchash). Een mevrouw bood zelfs aan om eens per week mee te gaan om boodschappen te doen. Na een verhaal over fietslessen op een rijwiel dat zo gammel was dat het niet eens die naam mocht hebben, hebben twee lezers spontaan een gratis fiets aangeboden.

Gul

Van één gul aanbod hebben we gebruikgemaakt (deze lezers kunnen we niet genoeg bedanken). De echtgenoot van de verslaggeefster is met een grote auto op pad gestuurd om het rijwiel op te halen. Afgelopen week heeft Rouchash voor het eerst in haar leven zo lang op de fiets gezeten dat ze zadelpijn had. De kinderen zijn overigens jaloers op mama’s mooie rijwiel. Maar de fiets wordt als goud bewaakt.

Aardig

Het is zoals een andere lezer schrijft: „Als deze mensen maar wat rust en geborgenheid vinden. Eten en onderdak krijgen. En toch vooral merken dat de mensen waar ze nu bij horen eigenlijk toch wel aardig kunnen zijn. En best wat over hebben voor hun medemens. Ja, en dan lees je deze artikelen. Dat geeft toch weer hoop.”

Ook reageren? angela.janssens@delimburger.nl   

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen