‘Maffiastructuur Parkstadbende uitzonderlijk’

Print
‘Maffiastructuur Parkstadbende uitzonderlijk’

Foto ter illustratie Afbeelding: ANP

De netwerkstructuur van de Parkstadbende is uitzonderlijk: die zie je niet vaak bij dit soort criminele jeugdgroepen.

Dat zegt Frank Weerman, hoogleraar jeugdcriminaliteit aan de Erasmus Universiteit en senior onderzoeker bij het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR). “De meerderheid bestaat uit losse groepen, die niet echt leiders hebben en ook niet die maffiastructuur die hier is vastgesteld.”

75 leden
Donderdag werd bekend dat de Parkstadbende 75 leden van 15 tot 23 jaar telde. De leiding was in handen van negentien personen, overwegend in de leeftijd van 18 tot 23. Daar binnen hadden vier leden van één Heerlense familie de touwtjes in handen, zegt justitie.

Geen amateurs
Op zeer professionele wijze zou de bende auto’s, motoren en scooters hebben gestolen. Daarnaast wordt de groep verdacht van woninginbraken, ramkraken, heling en witwassen. Het zou gaan om honderden delicten de afgelopen jaren in Limburg en de Belgische en Duitse grensstreek.

Lees meer in De Limburger van zaterdag

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →