Goed nieuws: donor voor doodzieke Landgraafse Lindsay

Print
Goed nieuws: donor voor doodzieke Landgraafse Lindsay

Lindsay van den Bosch Afbeelding: Peter Schols

Vierduizend stamceldonoren meldden zich afgelopen maand na een emotionele internetoproep van de doodzieke Lindsay van den Bosch. En vrijdag kreeg de 25-jarige Landgraafse nog meer goed nieuws.

Er is een match gevonden en de immuuntherapie slaat aan, zo vertelde ze zelf vanuit een ziekenhuisbed op de site ShePostOnline. ,,Ik ben superblij want ik heb supergoed nieuws. De immuuntherapie slaat aan, ze hebben een stamceldonor gevonden. Dus we kunnen er weer met een frisse blik tegenaan.”
 

Lymfklierkanker
Lindsay heeft Hodgkinlymfoom, een zeldzame vorm van lymfklierkanker. Stamceltransplantatie is haar laatste hoop. Het verhaal van Lindsay begint drie jaar geleden als ze ineens een knobbeltje in haar hals voelt. 

„Dat hoorde er volgens mij niet te zitten en omdat het bultje snel groeide, ben ik naar de huisarts gegaan”, zegt ze. Na onderzoek blijkt ze lymfklierkanker te hebben. Lindsay: „Ik kon het niet geloven. 

Chemo
Maar veel tijd om erover na te denken had ik niet, want ik moest direct beginnen met de chemo. In totaal heb ik toen twaalf behandelingen gekregen, maar die hebben helaas niet geholpen.” 

Als een transplantatie met stamcellen van haarzelf ook niet aanslaat, lijken bestralingen ineens wel te helpen. In december 2015 krijgt Lindsay te horen dat ze schoon is. Er wordt zelfs een feest voor haar georganiseerd. 

Opnieuw mis
Maar bij een controle in maart 2016 blijkt het opnieuw mis. De kanker is terug. „Mijn laatste kans om nu nog te overleven, is een stamceltransplantatie met de cellen van een donor die matcht”, zegt Lindsay. 

Omdat haar broer en zus geen match zijn, zoekt Stichting Matchis, het Nederlands centrum voor stamceldonoren, voor haar in de internationale database. Het verhaal van Lindsay, dat in januari online verschijnt, levert vierduizend reacties op en een match.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →