Schokkende details bij rechtszaak poging doodslag peuter

Print
Schokkende details bij rechtszaak poging doodslag peuter

Afbeelding: ANP

Een schedelbasisfractuur, bloed in de hersenen en cannabis in zijn bloed en urine. Met deze schokkende verwondingen werd februari vorig jaar een driejarig jongetje uit Landgraaf naar het ziekenhuis in Heerlen gebracht.

Voor de rechtbank in Maastricht staat de 27-jarige inmiddels ex-vriend van zijn moeder terecht. De Maastrichtenaar wordt verdacht van poging tot doodslag op het jongetje. Een vier uur durende operatie was nodig om het leven van het kind te redden. Verdachte E.W. ontkent alles. Wat precies is gebeurd met de peuter in zijn slaapkamer valt lastig vast te stellen.

De verdachte en de moeder van de driejarige hebben verschillende verklaringen afgelegd. In eerste instantie zouden ze geprobeerd hebben elkaar te beschermen, aldus voorzitter C. Van der Aa van de meervoudige strafkamer tijdens de rechtszaak. 

Het duo zei dat het kind gewond  zou zijn geraakt nadat het van de vensterbank viel en met zijn voet achter een verwarmingsbuis klem kwam te zitten. Artsen in het Zuyderlandziekenhuis in Heerlen stelden echter meteen vast dat het hier gaat om  mishandeling en maakten er meteen melding van bij Jeugdzorg. Daar staan de peuter en zijn zusje van vier al langere tijd onder toezicht. Jeugdzorg had al voor de vermeende poging tot doodslag meerdere meldingen gekregen van het medisch kinderdagverblijf waar het slachtoffer in behandeling was.

Het ging daarbij om opvallende blauwe plekken op onder meer de borst en knijpplekken op het gezicht van het voor zijn leeftijd fysiek en geestelijk achtergebleven jongetje. Inmiddels wijst de moeder van de peuter naar haar ex-vriend als dader. Als haar verklaringen kloppen, is het jongetje lange tijd door de verdachte mishandeld. Zo zou zij hem vaker ontkleed in zijn bed hebben aangetroffen, ofschoon hij zichzelf niet kon aan- of uitkleden.

Uit verklaringen van familieleden, buren en kennissen waaruit de rechtbank gisteren urenlang voorlas, doemt een beeld op van een aan cannibis verslaafde verdachte die het zoontje van zijn vriendin graag pestte en treiterde.  In eerste instantie verdacht de politie ook de moeder van totdoodslag. Ze heeft een tijd in bewaring gezeten. In haar cel kreeg ze gezelschap van een undercover agent. De politie heeft haar huis vier keer doorzocht op sporen. Daarbij is een hennepplantage gevonden. De verdachte zegt dat die al in het huis was voordat hij introk.

De officier van justitie zal later vanmiddag met haar strafeis komen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →