Schokkende details bij rechtszaak over poging tot doodslag peuter

© Istock

Een overdwarse schedelbreuk, bloed in de hersenen en cannabis in zijn bloed en urine. Met deze schokkende verwondingen werd februari vorig jaar een driejarig jongetje uit Landgraaf naar het ziekenhuis in Heerlen gebracht.

Josette Mulders

Vrijdag stond voor de rechtbank in Maastricht de 27-jarige inmiddels ex-vriend van zijn moeder terecht. De Maastrichtenaar wordt verdacht van poging tot doodslag op het jongetje.

Een vier uur durende operatie was nodig om het leven van het kind te redden. De verwondingen aan het hoofd van de peuter zijn ontstaan door slaan, schoppen of door een hard voorwerp te gooien of het kind daarmee in aanraking te brengen. Verdachte E.W. ontkende alles.

Wat precies is gebeurd met de peuter in zijn slaapkamer valt lastig vast te stellen. Zijn moeder en de verdachte hebben meerdere verklaringen afgelegd. Aanvankelijk zouden ze geprobeerd hebben elkaar te beschermen, zei voorzitter C. van der Aa van de raadkamer.

Eis: celstrafOfficier van justitie H. Kemp eiste vrijdag twee jaar gevangenisstraf en een verplichte behandeling. De advocaat van de verdachte, Ph. Boonen, wil vrijspraak. Volgens hem is er geen snipper bewijs in deze zaak. Hij meende dat allerlei scenario’s mogelijk zijn, waarbij de moeder ook als dader in beeld komt. Maar hij riep haar niet op als getuige.

In zijn eerste verklaring zegt het duo dat het kind van de vensterbank is gevallen en daarbij met een voet achter een verwarmingsbuis klem is komen te zitten. Artsen in het ziekenhuis stelden echter vast dat het hier gaat om mishandeling en maakten er meteen een melding van bij Jeugdzorg. Daar staan de peuter en zijn zusje van vier al langere tijd onder toezicht.

Blauwe plekkenJeugdzorg kreeg al voor de vermeende mishandeling meerdere meldingen van het medisch kinderdagverblijf waar het slachtoffer naartoe gaat. Het gaat daarbij om opvallende blauwe plekken op het lichaam van het voor zijn leeftijd fysiek en geestelijk achtergebleven jongetje.

Inmiddels wijst de moeder van de peuter naar haar ex-vriend als dader. Als haar verklaringen kloppen, is het jongetje langere tijd door de verdachte mishandeld. Uit verklaringen van familieleden, buren en kennissen waaruit de rechtbank urenlang heeft voorgelezen, doemt een beeld op van een aan cannibis verslaafde verdachte die het zoontje van zijn vriendin graag pestte, treiterde en mishandelde. Volgens deskundigen is de man snel gefrustreerd en kan hij zijn agressie slecht beheersen. Ze vrezen voor herhaling. Bovendien is de man licht zwakzinnig.

DoodslagIn eerste instantie verdacht de politie ook de moeder van pogng tot doodslag. Haar zaak is geseponeerd, maar ze heeft een tijd in bewaring gezeten. In haar cel kreeg ze gezelschap van een undercover agent.