Tekort aan zorggezinnen voor jongeren met gedragsproblemen

Print
Tekort aan zorggezinnen voor jongeren met gedragsproblemen

Afbeelding: iStock

Er is in Noord- en Midden- Limburg een tekort aan zorggezinnen, waarin kinderen en jongeren met gedrags- of ontwikkelingsproblemen tijdelijk worden opgevangen.

Het zorggezin is een alternatief voor een gezinshuis of een internaat, waarin kinderen die tijdelijk niet meer thuis kunnen wonen, worden opgevangen. „De structuur en regelmaat van een gewoon gezinsleven zijn soms veel beter dan opvang met meerdere jongeren in bijvoorbeeld een behandelgroep”, zegt Rien van den Heuvel van Bijzonder Jeugdwerk,  gespecialiseerd in jongeren met ernstige gedragsproblemen.

Meer gezinnen
Nu kan Bijzonder Jeugdwerk, actief in heel Zuid-Nederland, een beroep doen op 32 zorggezinnen. Er is structureel behoefte aan 40 tot 45 gezinnen, zegt Van den Heuvel.  Vooral in de regio Venlo, waar het bureau een vestiging heeft (De Sluis)  is er behoefte aan meer zorggezinnen; daar zouden minimaal vijf opvanggezinnen bij moeten komen.

Dinsdag is er in de Venlose vestiging van Bijzonder jeugdwerk (De Sluis, Koninginnesingel) een informatie-avond om meer zorggezinnen te werven.

Meer over zorggezinnen zaterdag in De Limburger 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →