Slapeloze nachten voor vrouw uit Horst. Brexit en Trump hangen als donderwolk boven gezin.

Print
Slapeloze nachten voor vrouw uit Horst. Brexit en Trump hangen als donderwolk boven gezin.

Afbeelding: De Limburger

De gevolgen van wereldnieuws komen samen in één ‘Limburgs’ gezin in het Engelse Woolton Hill. Terwijl de Britten het licht op groen zetten voor uittreding uit de EU en de Amerikaanse president decreten strooit, groeien de zorgen in huize Abram-Van den Beuken.

Het is vlak na het Brexit-referendum als Piet van den Beuken door de plaatselijke supermarkt in haar Engelse woonplaats Woolton Hill loopt. „Jullie hebben verloren. Nu moet je weg”, wordt haar toegebeten. 

De in Horst opgegroeide Piet schrikt er van. Ze woont al jaren in Engeland. Haar kinderen Toby (18) en Ties (17) zijn hun hele leven hier naar school gegaan. „Ik ben geschokt door het racisme en de ongenuanceerde haat die is losgekomen in Engeland. De Engelsen waren altijd zo beleefd. Nu is ineens de stop van de fles en komt er zoveel haat vrij.” 

Piet doet haar relaas in de cottage waar ze samen met haar man Monty Abram woont en werkt. Achter de eettafel hangt een grote landkaart van Europa. „Die komt uit de oude huishoudschool in Horst. In dit huis hadden we eindelijk ruimte om die op te hangen.” 

De kaart staat misschien wel symbool voor het bijzondere ‘wereldse’ karakter van het gezin. Piet groeide op in Horst, werkte een tijd in Indonesië en trok met haar man Monty naar Amerika toen die daar voor zijn werk heen moest. Monty op zijn beurt is zoon van een Nederlandse vrouw en een Engelse man die elkaar leerden kennen in Iran. Hij is daar ook geboren. Op zijn Britse paspoort staat dus geboorteplaats Teheran. En de twee zoons? Die zijn geboren in Amerika uit een Nederlandse moeder. Gevolg: ze hebben een Amerikaans en een Nederlands paspoort. 

Geen alledaagse combinatie. Maar wel een combinatie die in één gezin twee grote wereldgebeurtenissen voelbaar maakt: de Brexit en de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen. 

Zelfs de grote poort en de modderige weg naar de afgelegen cottage in Woolton Hill, ruim vijftig kilometer ten zuiden van Oxford, houden deze wereldgebeurtenissen niet tegen. Een paar voorbeelden komen aan bod tijdens een gesprek van enkele uren aan de keukentafel en tijdens een wandeling door de omgeving. 

Het verhaal van oudste zoon Toby, bijvoorbeeld. Hij studeert sinds kort aan de universiteit. Het krijgen van een studiebeurs was een lijdensweg. Nu de Britten uit de EU gaan, wordt kritischer gekeken naar de afkomst van studenten. Hoewel Toby zijn hele schoolloopbaan in Engeland heeft gevolgd, moest het gezin aantonen dat deze jongen écht zo lang in Engeland woont. Hij heeft immers geen Brits, maar wel een Amerikaans en een Nederlands paspoort. 

Papieren werden opgestuurd, maar raakten kwijt in de bureaucratie van de Britse overheid. „Op zijn eerste schooldag aan de universiteit werd hij als buitenlandse scholier ontvangen. Daar was hij heel boos over”, vertelt moeder Piet. Uiteindelijk loste de universiteit de kwestie op en sindsdien krijgt Toby alsnog zijn Britse studiefinanciering. „Ik hoop dat de Brexit nog lang genoeg op zich laat wachten om ook Ties op de universiteit te krijgen”, blikt vader Monty vooruit in de onzekere toekomst. 

Kunnen de kinderen niet beter de Britse nationaliteit krijgen? De ouders leunen achterover nadat de vraag is gesteld. Er klinkt een zucht door de met boeken en aardewerk overladen ‘living’ in de cottage. Wat volgt, is een relaas over ingewikkelde procedures, tijdelijke vergunningen, het Nederlandse paspoort dat je in de tussentijd kwijt bent en de enorme kosten die je moet maken zonder enige garantie op succes. 
 

 

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →