Massale steun voor fonds Lilianne Ploumen

Print
Massale steun voor fonds Lilianne Ploumen

Afbeelding: ANP

Minister Lilianne Ploumen is onmiddellijk in actie gekomen nadat Trump vorige week een decreet tekende waardoor werd beslist om jaarlijks geen 535 miljoen euro meer aan hulporganisaties te geven die in veertig arme landen vrouwen helpen met onder anderen veilige abortus.

Ploumen startte een internationaal fonds, dat de naam SHE DECIDES kreeg. En de Limburgse bestuurder ontvangt inmiddels massale steun.

10 miljoen euro
De minister deed veel moeite om andere landen en organisaties bij haar fonds te betrekken. Het kabinet besloot 10 miljoen euro beschikbaar te stellen. Ploumen: ‘Uiteraard is er veel meer geld nodig. En afgaande op de signalen die we krijgen, heb ik er vertrouwen in dat we ver kunnen komen. Zodat we essentiële voorzieningen – niet alleen voor vrouwen, maar voor de hele samenleving – overeind kunnen houden."

Haar initiatief kreeg veel bijval. Veel mensen gaven aan op persoonlijke titel geld te willen storten. In Nederland startte scenarioschrijver Willem Bosch (hij stond onder meer aan de wieg van Penoza, Feuten en Van God los) een inzamelingsactie via Twitter: #ploumen4women. In een paar dagen tijd haalde hij 50.000 euro op.

Bijdragen
Ook Ploumen zelf merkte dat veel mensen graag wilden bijdragen aan haar fonds. Om aan die behoefte tegemoet te komen lanceerde het ministerie van Buitenlandse Zaken afgelopen weekend, in samenwerking met Rutgers, de campagne ‘SHE DECIDES - Global Fundraising Initiative’. Ploumen: ‘De respons op mijn oproep is boven verwachting. We krijgen heel veel positieve reacties uit andere landen. Dat ook zo massaal door mensen uit de hele wereld instemmend wordt gereageerd op het behoud van rechten voor vrouwen en meisjes is hartverwarmend en inspirerend.’

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →