Het borrelt in de kweekvijver

Print
Het borrelt in de kweekvijver

De jeugd van carnavalsvereniging De Windjbuujels uit Reuver won de 18de editie van het Kinjer Vastelaovend Leedjesfestival. Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Het KVL (Kinjer Vastelaovend Leedjesfestival) geldt al jaren als de kweekvijver voor muzikaal talent in Limburg. Een terechte kwalificatie, zo werd zondag nog eens duidelijk tijdens de 18de editie van het festival.

Mocht er nog bevestiging nodig zijn van de stelling dat het Kinjer Vastelaovend Leedjesfestival (KVL) de kweekvijver is van het muzikale carnavalstalent in Limburg, dan werd die zondagmiddag in een bomvol Socio-gebouw in Eygelshoven nadrukkelijk gegeven. Niet zo zeer met de optredens van de elf finalisten - die staan immers nog maar aan het begin van hun eventuele carrière... - maar met het gastoptreden van de Valkenburgse Fiorenza Ruijters (15), zaterdagavond winnares van het Tiener Vastelaovend Konkoer (TVK). Zij begon haar muzikale loopbaan op het KVL-podium, en als de voortekenen niet bedriegen is ze hard op weg - geef haar nog een jaar of drie, vier - naar het grote Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer, Of in ieder geval naar een mooie muzikale carrière. Doorstroming, heet dat, van de ene kweekvijver naar de andere, van KVL via TVK naar LVK. 

Groepsverband
Terug naar het Kinjer Leedjesfestival. Elf finalisten, meestal in groepsverband. Alleen op de bühne staan, dat is op deze leeftijd - de basisschooljaren - voor de meesten nog een té grote uitdaging. Uitzondering: Marijn Hermans uit Reuver die als soliste met het nummer Vastelaovesdokter de zaal prima aan de gang kreeg en uiteindelijk ook een tweede plaats scoorde. En één stapje verder richting groep: het duo Linde Arts en Jasmijn Stevens uit Venray, die met hun feeststamper Doe mit ós mit net niet in de top drie door wisten te dringen. 
Voor de rest, zoals gezegd, veel schoolklassen. Hoewel daar, mopperde een oud-bestuurslid van het KVL in de marge van het feestgewoel, de laatste jaren flink de klad in zit. „Ze hebben het op school veel te druk met allerlei verplichte andere zaken om zich ook nog met zoiets als dit festival bezig te houden.” Daar zit wel een kern van waarheid in. Maar er staat tegenover dat de scholen die wél deelnemen ook vaak bijzonder veel tijd en energie in het festival steken. Niet alleen in de compositie van het nummer, maar vooral ook in de aankleding en in de choreografie. Met name een aantal Sittardse basisscholen - dit jaar De Sjtadssjool en De Hoefer - heeft al jaren patent op uitermate fraai geregisseerde optredens. Voor de Sjtadssjool zat er deze keer met Vastelaovend, dat is kikke! een derde plaats in. 

Vlotte meezinger
Winnaar werd deze keer de groep ‘Kinjer van de Windjbuujels’, de jongste garde van de jubilerende carnavalsvereniging uit Reuver. Met hun vlotte meezinger ’t Trumke wisten ze zowel de hoofdjury als de kinderjury voor zich te winnen. De wisselbeker, uitgereikt door gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen, gaat dus net als vorig jaar - toen trok de groep De Plunskes aan het langste eind met Vötje van ‘t pötje - naar Reuver. 
Feest in het tóch al jubelende Windjbuujelsdorp, dus. Feest ook in de bomvolle zaal in Eygelshoven. 
Mag daar één klein puntje van kritiek bij? Kijk, dat de kinderen niet live zingen, alla, dat is met het oog op een leuke uitzending nog tot daar aan toe. Maar de strakke regie op het podium - zingen, microfoons inleveren en wegwezen - haalt wel érg veel spontaniteit weg uit wat toch vooral een kinderfeestje moet zijn. Het is de spagaat waarin carnaval altijd wegzakt als er camera’s bij komen: het spontane versus de regie. Maar mag het bij het KVL misschien een onsje minder dichtgetimmerd? 

Reageren? guus.urlings@delimburger.nl