België in de ban van drie moorden op jonge vrouwen in één maand

Print

Sofie Muylle (27) ( 21-22 januari 2017, Knokke) Afbeelding: Het Nieuwsblad

Sophie Muylle (27), gewurgd en op het strand van de Belgische kustplaats Knokke gedumpt. Carmen Garcia Ortega (35), met 17 messteken gedood en achtergelaten naast haar auto in het Belgische Komen. Een onbekende jonge Aziatische vrouw, vermoord, in brand gestoken en in een gracht in het Belgische Geluwe gedumpt.

Drie vrouwen die de afgelopen maand werden vermoord in België. Van de daders ontbreekt elk spoor. Is er een link of niet?

De politie legt de dossiers naast elkaar, maar ziet voorlopig nog geen enkel verband. 

Opvallend is dat in de drie dossiers zowel een dader als een motief ontbreekt. Bovendien was telkens een jonge tot vrij jonge vrouw het slachtoffer. We zetten de feiten op een rijtje.

1. Het verkoolde Aziatische meisje (30 december 2016, Geluwe)
Op de voorlaatste dag van het jaar wordt in een gracht langs een doodlopend straatje in Geluwe (een dorp bij de grens met Frankrijk) het lichaam ontdekt van een vrouw. Zij is op een andere plek om het leven gebracht en later in brand gestoken, wellicht om sporen uit te wissen. Haar linkerarm ontbreekt.

Tot op heden tast de politie in het duister omtrent haar identiteit. Volgens hen gaat het om een jonge Aziatische vrouw tussen de 18 en 25 jaar. Zij is klein - nauwelijks anderhalve meter groot - , heeft gelakte teennagels en draagt een zeldzaam (maar niet echt duur) polshorloge van het merk Citizen, waarvan in januari 2016 amper 200 exemplaren op de markt zijn gebracht. Dat zij na meer dan een maand door niemand gemist lijkt te worden is vreemd en zou erop kunnen wijzen dat zij werkzaam was in de Noord-Franse prostitutie.

2. Carmen Garcia Ortega (35) (10 januari 2017, Komen)Nog geen twee weken later wordt er valkbij Henegouwen, niet zo gek ver van Geluwe, een tweede vrouwenlichaam aangetroffen in de buurt van het station van Komen. Het slachtoffer ligt in een plas bloed op straat naast haar auto, een donkere BMW Z3 cabrio. Ze is om het leven gebracht met 17 messteken. De vrouw wordt snel geïdentificeerd als Carmen Garcia Ortega uit het Belgische Houthem, een deelgemeente van Komen. Een half uur daarvoor verliet ze de Spaanse les in een school in het centrum van het dorp. Ze liep naar haar auto die op nauwelijks 100 meter van de school geparkeerd stond.

Carmen Ortega is de dochter van een Spaanse vader en al vijftien jaar getrouwd met haar jeugdliefde, een man die een veiligheidsfirma runt. Hij wordt zestien uur lang ondervraagd maar weer vrijgelaten. Een maand later is er nog altijd geen spoor van de dader. De vrouw is niet verkracht of beroofd.

De sleutels staken nog op haar auto, wat erop zou kunnen wijzen dat ze door haar moordenaar werd aangesproken bij het instappen of starten van haar auto.

3. Sofie Muylle (27) ( 21-22 januari 2017, Knokke)


Zondag 22 januari wordt op het strand van Knokke het lijk gevonden van een jonge vrouw. Die in de ochtend als vermist opgegeven is door haar 31-jarige vriend, met wie ze vier weken daarvoor een relatie startte. Kort voor haar dood besloten ze te gaan samenwonen.

Sofie Muylle uit Roeselare werd gewurgd, maar niet aangerand. 

Haar vriend wordt als eerste verdachte verhoord, maar kort daarop weer vrijgelaten. Hij vertelt hoe zij zaterdagavond zijn uitgegaan in discotheek Kitsch Club in Knokke, om na de sluiting nog iets te gaan drinken in een pianobar op de dijk. Volgens zijn versie heeft Sofie de bar verlaten om een luchtje te gaan scheppen. Zij liet haar handtas achter . Toen zij niet meer terugkeerde, werd haar vriend ongerust en ging haar buiten zoeken. Uiteindelijk keerde hij terug naar de bar om op haar te wachten. ’s Morgens belde hij haar vader op, vertelde alles en gaf haar bij de politie op als vermist.

De politie vroeg alle beelden op die camera’s die zaterdagnacht hadden gefilmd in de omgeving. Daarop werd Sofie Muylle inderdaad herkend. Vreemd genoeg is zij helemaal alleen op de beelden en lijkt het er ook niet op dat ze achtervolgd wordt.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen