Een glunderende vooruitblik

Gedeputeerde Ger Koopmans en kunstenaar Sjer Jacobs© Ingrid Lemmens

Gedeputeerde Ger Koopmans© Ingrid Lemmens

© Sjer Jacobs

thumbnail: Gedeputeerde Ger Koopmans en kunstenaar Sjer Jacobs
thumbnail: Gedeputeerde Ger Koopmans
thumbnail:

Een kind dat verrukt vooruitblikt naar ‘vastelaovend’. Dat beeld is het hart van de Limburgse carnavalsposter 2017, een ontwerp van Sjer Jacobs uit Belfeld.

Guus Urlings

Hij heeft eigenlijk niets met carnaval, zegt kunstenaar Sjer Jacobs (1963, Tegelen), de ontwerper van de nieuwe - al weer twaalfde - Limburgse carnavalsposter. Nou ja, niets... Hij ként vastelaovend natuurlijk wel. Als je opgroeit in Tegelen kom je daar nou eenmaal niet omheen. Maar in zijn geval is het kennis vanaf de zijlijn, zegt hij.

„Mijn vader en moeder waren geen carnavalvierders. En als je het niet van huis uit mee krijgt... We hadden wel schoolcarnaval, en ik ging ook naar de optocht kijken, maar ik zat er niet in, het nestelde zich niet echt in mijn ziel.”

De wil was er wel. Later, toen hij op de middelbare school zat, heeft Jacobs zelfs nog eens geprobeerd lid te worden van een carnavalsvereniging. Dat is niets geworden. En hij heeft carnavalswagens geschilderd en gedecoreerd. Natuurlijk. Op artistiek talent wordt, geboren carnavalvierder of niet, altijd met graagte een beroep gedaan. Maar verder is het nooit gegaan. Hij is nooit carnavalist geworden.

Maar toch... Sinds dinsdag maakt Sjer Jacobs wel mooi deel uit van het rijtje gerenommeerde kunstenaars - Jack Poels, Toon Hermans, Frans Malschaert, Tanja Ridderbex, om er maar en paar te noemen - dat van initiatiefnemers provincie Limburg, Sjeng Kraft Kompenei en Media Groep Limburg opdracht heeft gekregen de Limburgse carnavalskunstposter te ontwerpen. Jacobs is nummer twaalf.

KindergezichtZijn ontwerp heeft een duidelijk centraal element: een glunderend kindergezicht dat verrukt vooruitblikt naar wat vastelaovend dit jaar weer brengen zal. Het gezicht van een kind dat uitstraalt dat het wél met carnaval is opgegroeid. Ter compensatie van het gevoel dat hij zelf in zijn jeugd miste? „Dat zou je zo kunnen zeggen. Je zou het ook uit kunnen leggen als een soort oproep: als je de jongste jeugd in Limburg niet warm weet te maken voor carnaval, dan haal je dat later maar heel moeilijk in.”

Voor iemand die zelf het carnavalsgevoel nooit echt doorleefd heeft, is Jacobs er uitstekend in geslaagd om dat gevoel en die sfeer in zijn ontwerp op te roepen. „Dat heeft te maken met het feit dat ik een waarnemer ben. Ik houd ervan om naar mensen te kijken, naar gezichten, houdingen, bewegingen. Ik heb bijvoorbeeld veel muzikanten geschilderd, en daarvoor heb ik eerst heel veel naar muzikanten gekeken. Een fluitist en een trompettist, dat zijn heel verschillende mensen. Ze bewegen op een andere manier, kijken anders, hebben een ander karakter, een verschillende uitstraling. Het eigene van die beelden probeer ik vervolgens in mijn werk vast te leggen. dat heb ik voor deze poster ook gedaan: goed gekeken. Verder? Mijn kunst moet emotie oproepen, voor zichzelf spreken en in ieder geval geen toelichting nodig hebben.”

TechniekenBij het maken van de poster heeft Sjer Jacobs een techniek gebruikt die afwijkt van de tot nu toe gebruikelijke werkwijze. „Ik ben de laatste tijd veel bezig met het samenbrengen van enerzijds de traditionele schilderkunst en anderzijds allerlei digitale technieken. Het schilderen blijft weliswaar de basis, maar digitaal kun je vaak snel en eenvoudig andere elementen toevoegen. Dat maakt je veelzijdiger.”

De Limburgse carnavalsposter 2017 wordt woensdag in een oplage van 100.000 stuks verspreid via de servicekantoren van deze krant en in het Gouvernement aan de Maas. Tegen inlevering van de speciale posterbon kan iedereen twee exemplaren van de poster gratis op komen halen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal