Huub Stapel moet wéér de rolstoel in

© Luc Lodder

Acteur Huub Stapel speelt de hoofdrol in ‘Pinkpop, een muzikaal liefdesverhaal’. In een rolstoel. Na zijn bejubelde rol in ‘Intouchables’ - als verlamde man - is het dit keer na een afgescheurde pees geen toneelspel meer.

Peter van de Berg

Megaland ligt er koud, doorweekt en verlaten bij. Het miezert in Landgraaf. Geen tienduizenden bezoekers van Pinkpop deze keer op de grote grasmat, maar slechts een handvol kleumende mensen. Regisseur Pieter Kuijpers met zijn crew én als opvallend middelpunt acteur Huub Stapel. In een rolstoel. In de bejubelde toneelvoorstelling Intouchables maakte hij furore als een verlamde man. Nu moet hij wéér zitten. Alleen deze keer is het écht. De hoofdrolspeler van Pinkpop , een muzikaal liefdesverhaal is in december gevallen na een bezoekje aan het Leidseplein in zijn woonplaats Amsterdam. Stapel heeft daarbij de quadricepspees in zijn linkerbovenbeen volledig afgescheurd. De diagnose na de operatieve ingreep: vier tot twaalf maanden revalidatie. Dus is Huub Stapel opnieuw veroordeeld tot de rolstoel.

PromofilmpjeHij is in Landgraaf om met een deel van de cast van Pinkpop, een muzikaal liefdesverhaal een promotiefilmpje op te nemen. Tegenspeelster Henriëtte Tol, Suzan Seegers - die de rol van de jonge Henriëtte voor haar rekening neemt - en de mannen van Rowwen Hèze, verantwoordelijk voor de muziek. Ze zijn er allemaal. Terwijl ze in het gebouw op de voormalige draf- en renbaan warme koffie drinken, krijgt Huub Stapel midden op het terrein een beker tomatensoep aangereikt. „Ik heb gelukkig niet snel koud”, houdt hij de moed erin. Om vervolgens weer razendsnel in zijn rol te kruipen van een man die aan Alzheimer lijdt en langzaam zijn geheugen kwijtraakt.

„Het is wel even behelpen”, geeft hij toe. „Ik heb twee keuzes: deze rol niet spelen óf in een rolstoel. Ik was er snel uit. Alhoewel ik na Intouchables er geen moment aan gedacht heb dat dit een keer écht zou kunnen gebeuren.”

ZiekenboegEn hij is niet de enige met pech. Theo Joosten maakt de ziekenboeg compleet. De gitarist van Rowwen Hèze loopt ook al op krukken. „Ik heb mijn enkel laten vastzetten. Het gevolg van 35 jaar amateurvoetbal en versleten kraakbeen.”

Joosten zit ook al drie maanden in gipsverband, maar is op tijd fit voor de première van de voorstelling op 8 april. Voor Huub Stapel is dat ijdele hoop. En dan moet hij óók nog gaan draaien voor de televisieserie Flikken Rotterdam. „Dat zullen dan wel krukken worden.”

Servé Hermans - artistiek leider van Toneelgroep Maastricht en regisseur van het toneelstuk - moet door het ongemak van Stapel het script enigszins aanpassen. „We moeten wel een paar excuses verzinnen waarom hij in een rolstoel zit. Gevallen met de crossfiets , een ski-ongeluk. Daar komen we wel uit. De gezondheid van Huub gaat boven alles. Zelfs als hij tijdens de tournee alsnog fit zou worden, weet ik nog niet wat we gaan doen. ”

Hermans staat te popelen om met de repetities te beginnen. „Ik ben in elk geval erg blij dat Huub er bij is. Ik heb de juiste ingrediënten om te koken. Nu moet het nog een goed gerecht worden.”

Theater De Maaspoort in Venlo heeft een extra speeldatum toegevoegd op zondag 9 april. De kaartverkoop start vandaag.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal