Nieuwe Apple Campus laatste meesterwerk Steve Jobs

Apple CEO Tim Cook voor een afbeelding van het nieuwe complex.© EPA/AD

Dit voorjaar moet het dan klaar zijn, de nieuwe Apple Campus 2. Maar er is veel te doen rond het futuristische hoofdkwartier dat lijkt op een ruimteschip dat is geland in het Californische stadje Cupertino. Aannemers werden gek van de eisen van de bijzondere opdrachtgever.

Bob van Huet en Haytze Teerink

In de geest van wijlen Steve Jobs schrijft Apple ook architectonisch zijn eigen regels. Apple Campus 2 wordt het grootste kantoorgebouw ter wereld met plaats voor 14.200 werknemers. De vier etages hoge cirkel heeft dezelfde afmetingen als honderd voetbalvelden. De diameter is groter dan die van het Pentagon in Washington.

Mensen hier hebben na jaren van ervaring bepaalde designprincipes waarvan ze niet willen afwijken - German de la Torre, architect

Alles in het gebouw is gebogen, inclusief de glazen wanden. Daarbij houdt de opdrachtgever in extreme mate vast aan esthetische details, iets waar aannemers voor dergelijke grote bouwopdrachten niet vaak mee te maken hebben. ,,Een gebouw ontwerp je niet op dezelfde manier als een telefoon'', vatte een geërgerde aannemer de stemming samen.Steve Jobs onthulde de plannen voor zoals hij het zelf noemde ‘een ruimteschip met een tuin in het midden’ enkele maanden voor zijn dood in 2015. Jobs kocht de benodigde grond van het computerbedrijf Hewlett-Packard waar hij ooit als scholier een vakantiebaantje had. Alle parkeerplaatsen op het complex gaan ondergronds en het aantal bomen wordt verdubbeld naar 6000 waardoor het groene gehalte wordt verhoogd van twintig procent naar tachtig procent, meldde Jobs al trots.Twee jaar vertragingDat hightech en betonconstructies niet altijd compatible zijn heeft geleid tot de nodige frustraties en vertraging in de oplevering. Apple Campus 2 had twee jaar geleden al klaar moeten zijn maar werken voor ‘computernerds’ blijkt inderdaad niet mee te vallen, zo verklappen op de proef gestelde aannemers – anoniem –tegenover persbureau Reuters.

Zo heeft het gebouw geen drempels. Op zich niets bijzonders maar de argumenten daarvoor zijn dat wel. Het verbannen van drempels is niet vanwege een betere toegang voor rolstoelers maar dient om ingenieurs die met nieuwe ideeën in hun hoofd lopen te ijsberen niet uit hun passenritme te halen. Dat zou de concentratie verstoren.

De knopjes van de lift moeten overeenkomen met die van de homebutton van een iPhone. Een manager van Apple klaagde over de deurklinken vanwege een vermeende ‘rare bolling'. Het ontwerpteam kon echter geen enkele imperfectie vinden, maar na anderhalf jaar blijkt er nog altijd geen design gevonden dat aan de wensen van Apple voldoet.

De eisen van Apple zorgden voor frustratie bij werklui en jaren van vertraging. Foto: AD/EPADesignprincipesApple blijft trouw aan de ontwerpprincipes die het bedrijf al jaren hanteert. ,,Mensen hier hebben na jaren van ervaring bepaalde designprincipes waarvan ze niet willen afwijken'', zegt architect German de la Torre diplomatiek. Er gingen maanden overheen voor beide partijen op één lijn zaten, waardoor ook andere projecten uitliepen.De Californische brandweer had vervolgens problemen met de zeer esthetische richtingbordjes in en rond het complex. Volgens de brandweer waren ze heel mooi maar werd bijvoorbeeld niet duidelijk waar nou de nooduitgang zat.

Het is net een schilderij waar niemand aan mag komen. Het wordt hoe dan ook iets fraais. Als je tenminste ooit binnen komt - Brett Davis, vakbond voor schilders

SchilderijDaarnaast is de tech-gigant extreem voorzichtig. Werklui moeten vaak met handschoenen aan werken, om maar niets te beschadigen van de gevoelige materialen. ,,Het is net een schilderij waar niemand aan mag komen'', concludeert Brett Davis, voorzitter van de lokale vakbond voor schilders. ,,Het wordt hoe dan ook iets fraais. Als je tenminste ooit binnen komt.''

Maar als het af is dan heb je ook wat, zo zeggen alle betrokkenen. Dan staat in Cupertino wel het allermooiste kantoorcomplex ter wereld.

En daarna is Europa aan de beurt want vorig jaar werd bekend dat Apple de beroemde elektriciteitscentrale in Battersea (een wijk van Londen) heeft gekocht en ook onder handen gaat nemen. Het iconische gebouw, bekend van een hoes van een Pink Floyd lp wordt voor 15 miljard euro heringericht. Het moet in 2021 open gaan als de inrichting en uitvoering tenminste niet zo gecompliceerd gaat als in Californië.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal