Start van aanpak wateroverlast beken

© iStock

Waterschap Limburg heeft woensdag in Afferden het startsein gegeven van de maatregelen die problemen met wateroverlast zoals afgelopen zomer moeten tegengaan.

Jan Hensels

De nieuwe dijkgraaf Patrick van der Broeck stak de eerste spade in de grond bij de Eckeltsebeek. Dat gebeurde in aanwezigheid van onder meer vertegenwoordigers van de agrarische belangenorganisatie Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB).VerbeteringenDe lokale LLTB-afdeling Maasduinen hamerde al langer op maatregelen om de afvoer van water in die Eckeltsebeek te verbeteren. Vooral bij hevige regenval ontstonden er volgens boeren na de herinrichting van de beek vaker problemen met wateroverlast. De LLTB-afdeling Maasduinen heeft voor de beek een plan opgesteld dat eerder is overhandigd aan het waterschap. Waterschap Limburg voert een aantal maatregelen uit voor de korte termijn zoals het uitdiepen van de beek. Er wordt gewerkt aan een plan met aanvullende maatregelen.KnelpuntenWaterschapsbestuurder Har Frenken gaf aan dat het waterschap ook op andere plekken in Limburg aan de slag gaat met maatregelen die problemen bij hoosbuien moet voorkomen, maar die ook inspelen op andere gevolgen van klimaatverandering zoals droogte. Het waterschap ziet daarbij voor zichzelf ook een rol als regisseur weggelegd. In de praktijk betekent dat dat het waterschap de knelpunten samen met partijen als gemeenten en boeren wil aanpakken. Plekken die de komende tijd ook aan de beurt komen zijn de Schellekensbeek in Reuver, de Pepinusbeek in Echt- Susteren, de aanleg van een retentiebekken in Oostrum en Meerssen en Ulestraten waar ook vaker sprake is van wateroverlast.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal