Wapens en munitie gevonden in cel gevangenis Ter Peel

Archieffoto© ANP

Een 28-jarige man is afgelopen vrijdag in gevangenis Ter Peel aangehouden nadat in zijn cel een vuurwapen en munitie werden aangetroffen. De man zou tijdens zijn weekendverlof drie gewapende overvallen hebben gepleegd in Geleen, Someren en Overloon. In de auto van de verdachte werd een kalashnikov aangetroffen.

Jos Emonts

Dat bevestigt het parket Brabant-Zuid-Oost tegenover De Limburger. De rechter-commissaris heeft de voorlopige hechtenis van de verdachte afgelopen maandag met veertien dagen verlengd.

De man zit een gevangenisstraf van vijftien jaar uit omdat hij in 2008 is veroordeeld voor het plegen van een levensdelict.

OvervallenDe drie overvallen vonden plaatsen tussen 25 december en 21 januari. Bij de overval in Geleen drongen twee mannen op 1e Kerstdag een supermarkt binnen. Zij bedreigden het aanwezige personeel met een wapen. De tweede overval waarvan de man verdacht wordt vond plaats in Someren. Daar werd op zaterdagavond 14 januari een Kruidvatfiliaal overvallen door twee mannen. Hierbij werd gedreigd met een vuurwapen. Een kleine week later werd op vrijdagavond 20 januari een vakantiepark in Overloon op een gewelddadige manier overvallen. Twee mannen kwamen de receptie binnen, duwden de aanwezigen op de grond en bedreigden hen met een vuurwapen. Een omstander kreeg een klap en raakte lichtgewond

Omdat de verdachte al een gedeelte van zijn gevangenisstraf heeft uitgezeten was hij begonnen aan zijn detentiefasering. Hierbij worden aan een veroordeelde geleidelijk meer vrijheden toegekend tot op het moment van de invrijheidsstelling. De verdachte was sinds oktober 2016 overgeplaatst naar een halfopen inrichting en mocht in het weekend met een enkelband om op verlof. De drie gewapende overvallen zijn gepleegd op het moment dat hij op weekendverlof was.

Het onderzoek naar de gewapende overvallen is in volle gang. Meer aanhoudingen worden op dit moment niet uitgesloten. De al aangehouden verdachte zit in beperkingen en mag alleen contact hebben met zijn advocaat.

Naast het strafrechtelijk onderzoek is door de Dienst Justitiële Inrichtingen ook een intern onderzoek gestart.