Griepepidemie breidt zich nog steeds uit

© ANP

Sinds 10 weken heerst er een griepepidemie in Nederland en de epidemie breidt zich uit, dus het einde is nog niet in zicht. De epidemie duurt langer dan gemiddeld. In week 5 van 2017 bezochten 137 per 100.000 mensen de huisarts met klachten van griep, zoals gerapporteerd door de peilstationshuisartsen van NIVEL. De voorgaande week was dat 92 per 100.000.

Redactie

Deze winter kan de griep zich optimaal en langdurig verspreiden. Griepvirus wordt vooral overgedragen in de lucht – het meest op korte afstand via grote druppels – en minder vaak via contact met de handen.

Ideale omstandighedenDe overleving van het virus in luchtdeeltjes hangt nauw samen met de luchtvochtigheid. In droge lucht kan het virus goed gedijen, in vochtige lucht sterft het snel. De koude en droge lucht van de afgelopen maanden bood het virus dus ideale omstandigheden.

De griepepidemie die eind 2016 in ons land begon, breidt zich uit en is nu gedurende tien opeenvolgende weken boven de epidemische grens van 51 patiënten per 10.000 inwoners. Begin februari meldden zich gemiddeld 137 patiënten per 100.000 inwoners met een griepklachten bij de huisarts.

LongonstekingDe huisartsen zien vooral kinderen in de leeftijd van 0-4 jaar, maar ook relatief veel 65-plussers. Epidemioloog en huisarts Gé Donker: ‘Gemiddeld duurden griepepidemieën de afgelopen 20 jaar 9 weken, dus deze epidemie duurt met 10 weken langer dan gemiddeld, zeker omdat er daarnaast nog geen afname is van het wekelijkse aantal nieuwe patiënten met griep. Deze griepepidemie lijkt een beetje op die van twee jaar geleden. Net als toen zien we ook nu relatief veel ouderen met longontsteking als complicatie van griep. De epidemie van twee jaar geleden was met 21 weken de langst durende epidemie ooit.’

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal