Meer klachten over vliegverkeer Awacs

© Harry Heuts

Het aantal klachten over het vliegverkeer vanaf de Awacs-basis in Geilenkirchen is vorig jaar gestegen ten opzichte van 2015. In totaal dienden 335 klagers samen 14.147 klachten in. Dat is een stijging van 5 procent ten opzichte van een jaar eerder. De meeste meldingen hadden betrekking op geluidshinder, laag vliegen, uitstoot en stankoverlast. Dat blijkt uit cijfers van het Klachtenbureau Luchtverkeer.

Michiel Goertzen

Ook over het passagiers- en vrachtverkeer vanaf Maastricht Aachen Airport (MAA) is het aantal klachten toegenomen. De meldingen over lesvluchten vanaf dat vliegveld zijn echter fors afgenomen. Per saldo is het totaal aantal klachten over MAA gedaald met 1 procent.

KlagersOpvallend in de cijfers van het Klachtenbureau Luchtverkeer is het aantal klagers in Valkenburg en Meerssen. Van de 974 klachten die vanuit Valkenburg zijn gemeld over MAA, waren er 879 afkomstig van één persoon. In Meerssen was één inwoner goed voor 343 van de 547 meldingen.

BiersetHet aantal meldingen over het Belgische vliegveld Bierset is met 4 procent afgenomen. Vorig jaar kwamen er bijna 3000 klachten over de luchthaven van Luik. Inwoners van Eijsden-Margraten hadden daar de meeste last van. Over Airport Weeze in Duitsland is vorig jaar in absolute aantallen weinig geklaagd (39 stuks). Maar in vergelijking met 2015 was dat een stijging van 44 procent.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal