Justitie: Maastrichtse veelpleger in inrichting voor stelselmatige daders

© ANP

Het Openbaar Ministerie wil dat de 57-jarige Maastrichtse veelpleger Louis D. wordt opgenomen in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD).

Jeroen Geerts

D., met al een tien pagina’s tellend strafblad met al dan niet gewelddadige diefstallen op zak, stond woensdagmiddag terecht voor de diefstal van twee potjes crème bij Kruidvat, op 5 september vorig jaar.

VuistslagNa de diefstal zette een beveiliger, voor wie de wegfietsende D. geen onbekende was, te voet de achtervolging in. Op zeker moment schoot een toevallige passant de beveiliger te hulp en wist het stuur van D.’s fiets vast te grijpen. Volgens D. kwam hij daarbij ten val, waarbij hij tegen het gezicht van de man viel. Volgens het slachtoffer en de beveiliger deelde D. een vuistslag uit. „En toen ben ik flink mishandeld”, stelt D., die woensdag meermaals in de slachtofferrol kroop „Ik ben al eens eerder door die beveiliger in elkaar geslagen.”

BloedDe Maastrichtenaar stond tevens terecht voor inbraak bij een juwelier aan de Hoogbrugstraat. Hier werd in juni vorig jaar ’s nachts een ruit ingeslagen en de etalage leeggeroofd. Op zowel de ruit als op de tafel in de etalage zat bloed van D. Maar die houdt vol dat hij er niets mee te maken had: „Ik zag dat er iets gebeurd was. Toen heb ik gewoon mijn hand door het raam gestoken.”

Of de rechter dat gelooft, zal over twee weken blijken. Dan doet de rechtbank uitspraak.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal