Koningspaar gedenkt omgekomen gevangenen

© ANP

© ANP

© ANP

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben woensdag in Buchenwald bloemen gelegd op de gedenkplaats voor de slachtoffers van het voormalige Duitse concentratiekamp, aan de rand van Weimar. Op de gedenkplaat staan de namen van de vijftig landen waar de omgekomen gevangenen vandaan kwamen. In Buchenwald verloren vijfhonderd Nederlanders het leven.

ANP

Het koningspaar kreeg een uitgebreide rondleiding door de tentoonstellingsruimten van Buchenwald waar meer Nederlanders verbleven dan aanvankelijk werd gedacht. Volgens de laatste stand van onderzoek waren het er zeker 4500, veel meer dan de eerder aangenomen 3300.

OpgespoordNederlandse onderzoekers zijn bezig met het aanleggen van een database waarin lijsten met gevangenen - onder meer van doorgangskamp Amersfoort, vernietigingskamp Auschwitz en Buchenwald - worden gecombineerd. Op die manier zijn ook de 'vergeten' Nederlanders opgespoord.

Voorafgaande aan de bloemenhulde bezochten Willem-Alexander en Máxima ook het crematorium in het kamp. In Buchenwald vonden 56.000 mensen de dood.

GruwelijkhedenDe koning verwees naar de misdaden in zijn tafelrede bij het bezoek aan de Anna Amalia bibliotheek in Weimar, de culturele hoofdstad van Duitsland. ,,Deze deelstaat bewaart de herinneringen aan het mooiste, beste en meest verhevene van wat de mensheid heeft voortgebracht. En ook aan de gruwelijkheden waartoe mensen in staat zijn."

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal