Geschokte reacties na vondst vuurwapen en munitie bij Ter Peel

© Archieffoto ANP

Politiek Den Haag is geschokt over de situatie bij gevangenis Ter Peel in Evertsoord. Woensdag bleek dat een 28-jarige man tijdens zijn weekendverlof tot drie keer toe een gewelddadige overval heeft gepleegd. Ook is er in zijn cel een vuurwapen en munitie gevonden. Tweede Kamerleden eisen zo snel mogelijk opheldering van staatssecretaris Klaas Dijkhoff.

Jule Peeters

PvdA’er Ahmed Marcouch spreekt van een groot gevaar voor het gevangenispersoneel en voor andere gedetineerden. “Hoe is het mogelijk dat iemand het voor elkaar krijgt om dit soort zware wapens binnen te krijgen? Het is schokkend, het gaat hier om zeer ernstige delicten.”

KalashnikovHet Tweede Kamerlid wil van de staatssecretaris horen hoe het kan dat de man, die in 2008 veroordeeld werd voor vijftien jaar cel voor een ‘levensdelict’, op verlof is gestuurd. In de auto van de 28-jarige werd ook een kalashnikov aangetroffen.

Lees ook: Wapens en munitie gevonden in cel gevangenis Ter Peel

Madeleine van Toorenburg (CDA) was zelf tot een jaar of vijftien geleden lid van de directie van gevangeis Ter Peel. “Ik weet dat er destijds zeer zorgvuldige controles waren als iemand terugkeerde van verlof. Het is heel zorgelijk dat dit nu blijkbaar niet op orde is.”

'Onbestaanbaar'VVD-Kamerlid Foort van Oosten noemt het “volstrekt onbestaanbaar” dat dit heeft kunnen gebeuren. “Als een gevangene ergens niet mee in aanraking mag komen, dan is het wel met wapens.”

Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels aangekondigd dat er een onderzoek komt.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal