Justitie en politie ruziën in zaak-Ross

Print
Justitie en politie ruziën in zaak-Ross

Afbeelding: De Limburger

Justitie en politie in Duitsland liggen behoorlijk met elkaar overhoop. De een wil het onderzoek naar de dood van drie patiënten in de kliniek van Heilpraktiker Klaus Ross in Bracht anders aanpakken dan de ander. De ruzie loopt zo hoog op dat de politie niet meer aan de zaak werkt.

Terwijl iedereen met smart wacht op het antwoord op de vraag wat er eind juli 2016 fout ging in de alternatieve kankerkliniek in Bracht, hebben justitie en politie in Duitsland het vooral druk met elkaar. Het twintig man tellende onderzoeksteam van de politie staat in de wachtstand en het Openbaar Ministerie doet het onderzoek nu zelf.

Drie doden
In de kliniek in Bracht, pal over de grens bij Reuver, stierven drie kankerpatiënten uit Nederland en België na een behandeling door Heilpraktiker Klaus Ross. Het Openbaar Ministerie en politie hebben sindsdien ruzie over de vraag waar de Heilpraktiker zich mogelijk schuldig aan heeft gemaakt: dood door schuld, waar het OM van uitgaat, of moord, waarvan volgens de politie sprake is.

Moord
De politie wil uitgaan van moord, omdat ze dan in het onderzoek veel meer bevoegdheden heeft om Ross aan te pakken. De Heilpraktiker had bijvoorbeeld vastgezet kunnen worden en er zouden bijzondere opsporingsmiddelen, denk aan het afluisteren van telefoons en computerverkeer, ingezet kunnen worden. De officier van justitie in Krefeld denkt echter dat een onderzoeksrechter nooit toestemming gegeven zou hebben voor die uitgebreide aanpak.

Baas
„Er was geen sprake van moord, er is geen sprake van moord en er zal nooit sprake van moord zijn”, aldus een woordvoerder van justitie. Die laat er ook geen misverstand over bestaan wie de baas is in een strafrechtelijk onderzoek: de officier van justitie. In een verklaring betreurt de politie het dat er geen overeenstemming is over de aanpak van de hele kwestie rondom de drie doden. Het onderzoeksteam staat in de ruststand, maar kan elk moment haar taak weer kan oppakken, stelt de woordvoerder.

Laboratorium
Het Openbaar Ministerie zegt dat de ruzie er niet toe heeft geleid dat het onderzoek in het slop is geraakt. Volgens de woordvoerder werken iedere dag nog justitiemensen aan de zaak. Het wachten is op uitslagen van het gerechtelijk laboratorium en op de verslagen van de getuigenverhoren die de Nederlandse politie op verzoek van de Duitsers heeft gedaan. Over de termijn waarop een beslissing wordt genomen over de eventuele vervolging van Ross, wil de woordvoerder geen uitspraak doen.  

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →