Stopzetten inreisverbod VS blijft van kracht

Print
Stopzetten inreisverbod VS blijft van kracht

Donald Trump. Afbeelding: EPA

De tijdelijke stopzetting van het inreisverbod dat president Trump had uitgevaardigd voor reizigers uit zeven landen blijft gehandhaafd. Dat heeft een federaal hof van beroep in San Francisco donderdag (plaatselijke tijd) bepaald.

De regering in Washington had beroep aangetekend tegen de uitspraak van een rechter in de staat Washington vorige week vrijdag, die had bepaald dat het inreisverbod niet kan gelden zolang er juridisch geen duidelijkheid over is. De drie rechters in San Francisco besloten unaniem dat de tijdelijke opschorting in stand blijft.

Volgens de rechtbank heeft de regering in de hoorzitting enkele dagen geleden geen enkel bewijs geleverd dat een verbod zou rechtvaardigen. Geen enkele persoon uit deze zeven landen is volgens de rechters betrokken geweest bij een terroristische aanslag op Amerikaans grondgebied. ,,Het volk heeft belang bij vrij reizen, bij het voorkomen dat families gescheiden raken en gevrijwaard blijven van discriminatie'', oordeelden de rechters in het vonnis.

Het vonnis van het hof van beroep zorgt niet voor een definitieve uitspraak in deze rechtszaak, maar handhaaft de schorsende werking zolang de zaak loopt. Hoogstwaarschijnlijk zal de definitieve uitkomst over het decreet van president Trump komen van het Amerikaanse Hooggerechtshof.

,,We zien elkaar voor de rechter'', reageerde Trump via Twitter, waarmee hij de gang naar het Hooggerechtshof al aankondigde. ,,De veiligheid van ons land staat op het spel'', voegde hij eraan toe. Trump liet bovendien weten dat de uitspraak van de rechtbank politiek gemotiveerd was. ,,Dit is maar een beslissing die anders voor ons uitpakt, uiteindelijk gaan we deze zaak winnen.''

De president had per decreet vastgelegd dat mensen uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Somalië, Soedan en Syrië niet meer het land in mochten, ongeacht een geldig visum. Het uitvoeren van deze maatregel werd door uitspraak van rechter James Robart tijdelijk stopgezet. Trump liet via Twitter weten dat hij het besluit 'krankzinnig' vond en noemde Robart een 'zogenaamde rechter'.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →