Bouwvakkers vinden rechtbankstukken

Print
Bouwvakkers vinden rechtbankstukken

Afbeelding: ANP

Bouwvakkers hebben een lading geheime rechtbankstukken bezorgd bij de redactie van De Telegraaf. Ze vonden de papieren tijdens de verbouwing van het gerechtsgebouw in Amsterdam. Volgens de krant gaat het om delen van nog lopende strafzaken, onlangs begonnen politieonderzoeken en interne stukken over personeelsproblemen bij de rechtbank.

De redactie heeft het materiaal, drie vuilniszakken vol, inmiddels teruggeven. Een woordvoerder van de rechtbank ontkent dat het om lopende zaken of complete dossiers gaat. ,,Het is echt oud papier, al wil ik niks afdoen aan de gevoeligheid van de informatie, die niet op straat moet belanden.'' Normaal gesproken komt het oud papier terecht in een afgesloten container die op een niet voor publiek toegankelijk terrein staat. Volgens de zegsman voert een gespecialiseerd bedrijf dit af en zorgt dat ervoor dat het wordt vernietigd. ,,We weten nog niet wat er is gebeurd, maar het zou kunnen dat iemand dit uit de papierbak heeft gehaald.''

Hoewel de rechtbank ook gebruikmaakt van papierversnipperaars, is het volgens hem ondoenlijk alles op deze manier te vernietigen. ,,We gaan nu onderzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren en wie erachter zit.''

De krant laat verschillende advocaten aan het woord die schande spreken over de vondst. ,,Dit is heel ernstig. Ik ga opheldering vragen aan de rechtbank. Je moet erop kunnen vertrouwen dat de privacy van je cliënt is gewaarborgd", zo citeert de krant advocaat Emad El Assrouti.

Hoogleraar privacyrecht Gerrit-Jan Zwenne noemt het een datalek van ongekende proporties.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →