Oversteken met smartphone in je hand? Kijk naar rode of groene streep!

Print
Oversteken met smartphone in je hand? Kijk naar rode of groene streep!

Afbeelding: AD

Een primeur op de kruising van de Vrije Nesse met de Goudseweg in?Bodegraven: daar ligt sinds kort een +Lichtlijn: een verlichte strip op de grond die aangeeft of het stoplicht voor voetgangers op groen of rood staat.

Omdat verkeersdeelnemers steeds meer op hun smartphones kijken, letten ze niet meer goed op bij het oversteken. De Lichtlijn moet de verkeerssituatie veiliger maken. ,,Eigenlijk is dit een voorziening die je niet moet willen hebben in Nederland”, bekent Mark Hofman van HIG Traffic Systems, het Bodegraafse bedrijf dat de strips heeft ontwikkeld en geplaatst. ,,Dat zou ook niet nodig zijn als iedereen zich aan de verkeersregels houdt. Dit systeem is ontwikkeld om de meest kwetsbare verkeersdeelnemers te beschermen.”

In eerste instantie is het LED-licht aangebracht op het voetpad, de bedoeling is dat de groene en rode strepen later ook te zien zijn op het fietspad. Dinsdag wordt de installatie officieel in gebruik genomen én aangezet.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →