OPINIE | Clash tussen modern en traditie

Print

Vastelaovend zoals vastelaovend bedoeld is bij Herriemenie Miserabel. Afbeelding: Herriemenie Miserabel

Als de voortekenen niet bedriegen wordt de 41ste finale van het Vastelaovesleedjes Konkoer in Heerlen een historische. Kiest Limburg vanavond voor een moderne vastelaovesschlager of wint een traditioneel leedje? En achttien van de twintig finalisten komen uit de stal van Marlstone Music, terwijl de nummer één zomaar uit een andere hoek kan komen.

1. UT ZAL WAAL
Rempetemp, Amstenrade

Netjes gezongen, netjes gespeeld, netjes geproduceerd. Té netjes voor een hoge klassering.

2. DE NAAS
Andy & Roy, Valkenburg

Feestduo Andy & Roy haalt alle trucs van stal om het publiek bij dit aanstekelijke nummer te betrekken. De grappige tekst van Quinn Warmerdam doet de rest.

3. VEER BLIEVE ZINGE
Katja Henz, Maastricht

Het LVK leeft niet echt binnen de Maastrichtse stadsgrenzen. Toch schrijven artiesten als Katja Henz en Duo X-Elle elk jaar opnieuw in voor de liedjeswedstrijd. Prima zang, maar dertien in een dozijn.

4. UN LIMBURGS MAEDJE MAAKSTE NIKS WIES
Don Kiesjot, Guttecoven

De intro van dit liedje heeft Guus Steinen geplagieerd. Maar wel van zichzelf, dus dat is toegestaan. Luister maar eens naar Veer veule ôs good door Kartoesj, de groep die nog steeds draait op de naam en het repertoire van de bedenker. In het liedje zit een geniale brug (Nae, nae, nae), typisch voor een Steinen-liedje. Een gevaarlijke outsider voor het hoogste podium.

5. D’N TEL KWIET
Björn van Berkel, Grubbenvorst

Björn verslaat zijn plaatselijke concurrenten, het Ald Prinse Convent, in Limburg. Van Berkel staat met zijn mooie stem al voor de vierde keer op rij in de finale. Hij zou als Brabantse feestzanger ongetwijfeld hoge ogen gooien, maar is voorlopig in Limburg geen winnaar.

6. NEET TE GELUIVE
Marleen, Hunsel

Neet te geluive ademt de sfeer van Höf de glazer in de loch van W-Dreej. Zonder twijfel een goed liedje met een overtuigend lalalalalala – hoi! stukje erin. Top vijf?

7. CODE GAEL, CODE ROOD
Kartoesj, Limbricht

Kartoesj is na het afscheid van z’n bedenker - hoezo, Guus Steinen wil het rustiger aan gaan doen? - een andere koers gaan varen. De groep maakt nu, in een geheel andere styling, mainstream amusementsmuziek. In het verleden wisten de zangers altijd te verrassen, maar de vastelaoveskleuren zijn al (te) vaak bezongen.

8. UT V 8. UT VASTELAOVESGEZICH
Pier & Stuf, Baexem

Het Midden-Limburgse duo bereikte als absolute outsider de finale, want werd door weinigen getipt. Een ouderwets walsje met een aardige tekst, maar niet meer dan dat.

9. 1000 STERRE
Björn & Mieke, Venray

Toen Vastelaovend guf vleugels uit de wedstrijd werd gezet, kwam als een soort tegenactie verzet tegen dit nummer op gang. En het moet gezegd, er is inderdaad goed geluisterd naar Wake me up en The Nights van Avicii evenals naar Atemlos durch die Nacht van Helene Fischer. Vóór het nummer spreekt de verbinding die het weet te leggen tussen het verleden (de tekst) en de moderne tijd (de muziek). Als er veel jeugd kijkt en luistert, zou dit wel eens de winnaar kunnen zijn.

10. DE KRACHT VAN UT Z AN UT ZUIDE
Hoondervel, Haelen

Bas Keltjens weet hoe je een winnend LVK-nummer moet schrijven. Hij staat dan ook tweemaal in de finale (ook met Spik & Span). Hoondervel lift mee op het schrijverstalent van Keltjens. Het nummer slaat aan bij jong en oud.

11. VASTELAOVESHERTEJAGE
Pim van Wylick, Kessel

Melancholieke coupletten gevolgd door een lekker in het gehoor liggend refrein. Maar lijkt dit niet heel erg op Vastelaoves Hart van – daar zijn ze weer – Björn & Mieke uit 2015? Zelfs het trompetje in beide nummers lijkt ontsproten aan het brein van dezelfde arrangeur.

12. DAT WAT ICH NEET SJNAP
De Kloomp, Meerssen

De mannen van De Kloomp beweren zelf dat ze „weer een kutleedje” hebben afgeleverd. Qua melodie misschien wel, maar de tekst is erg grappig. Ouderwetse vastelaovend.

13. HIEJ GEIT UT KRAKE
Spik & Span, Susteren  

Tweemaal gewonnen en daarom borduren ze voort op hun succesformule: we hebben drie minuten de kans het dak er af te blazen, dus we geven vol gas. We horen een stijlfiguur uit vorige liedjes terug: dich nachtelangwakkersmich. Volslagen onzin, maar iedereen snapt wat wordt bedoeld. Top vijf!

14. WEEJ DREIJE DOOR
W-Dreej, Venlo

Quinn Warmerdam is de vastelaovesmuziek ontstegen. Waar de tekst van moeder Hannelore en zoon Laurence Winter nog carnaval ademt, neigt de muziek naar songfestival of musical. Goede productie, fantastische video, maar is dit nog wel vastelaovesmuziek?

15. WAT GOOD (DET UT VASTELAOVENDJ ES)
Ronald & Carien, Weert

Het Weerter echtpaar staat voor de vijfde maal in de finale. Het aanstekelijke feestliedje in Oktoberfeststijl is opgenomen in hun eigen studio. In het midden maken ze een uit stapje naar Queen (We will rock you). De tekst heeft de diepgang van een surfplank, maar zingt lekker mee. Gaat meedoen om de prijzen.

16. ZING (LEKKER SAME HEJ)
De Breurkes, Panningen

In de stijl van Spik & Span. Laat het maar aan Marlstone over er een vastelaovessausje over te gieten. Lekker liedje, maar niet in de top.

17. WAT IS DAT LEKKER
Herriemenie Miserabel, Heerlen

De grootste muziektalenten van Parkstad bundelen al enkele jaren hun krachten. Eens – misschien wel dit jaar – moet dat tot een nummer één leiden. Het enige nummer in de finale waar geen producer met de vingers aan heeft gezeten. Dit is vastelaovend zoals vastelaovend bedoeld is.

18. HALLELUJA ALAAF!
La Bamba, Montfort

Ron Roemen heeft zich wellicht laten inspireren door Sister Act of James Brown in de film The Blues Brothers. Het gospel-idee is leuk, mede door de woordspelingen, maar Ron heeft betere liedjes geschreven.

19. CODE ROAD-GAEL-GREUN
De Geliënde, Hulsberg

Het gevaar van de klimaatverandering voor de vastelaovend. Door de titel denkt u misschien: „Alweer?”, maar de tekst is erg leuk. Gewoontegetrouw doet het duo bovenin mee, maar of ze winnen?

20. SJTUMME
Paul & Leo, Heerlen

Het Heerlense duo Paul & Leo als laatste op de Heerlense bühne. Je zou bijna gaan denken dat het doorgestoken kaart is, maar één relletje per carnavalsseizoen is wel voldoende. Als laatste op mogen treden is altijd gunstig. Het tweetal bezingt sjtumme in alle betekenissen. Misschien geven Paul & Leo Miserabel en Björn & Mieke het nakijken…

De persoonlijke top 5 van de auteur: 
1. Herriemenie Miserabel
2. Björn & Mieke
3. Spik & Span
4. Don Kiesjot
5. Ronald & Carien