Gardisten nemen Heerlen in

Print
Gardisten nemen Heerlen in

Het Garderezjiment bestaat uit gardisten, de mannen en marketentsters, de vrouwen. Afbeelding: Luc Lodder

Heerlen is zondag gastheer van duizend gardisten uit de euregio. Gratis evenement biedt humor, zang en dans in een paviljoen. Plus een optocht door het centrum.

Het wordt af en toe hilarisch, en zeker weten gezellig, zegt het Garderezjiment D’r Kuëb va Heële. Met muziek, humor en een heuse parade door de stad. Het gaat over het Euregionale Gardetreffen dat dit jaar in Heerlen plaatsvindt. Zondag ontmoeten zo’n duizend gardisten uit Duitsland, Nederland en België elkaar voor het jaarlijkse treffen, dat altijd twee weken voor carnaval op het programma staat. De organisatie van het grote evenement was voor de redelijk kleine vereniging - 25 leden onder wie 13 gardisten - een hele kluif. 
Het werd nog spannender nadat ze hadden vernomen dat in het weekeinde van het Gardetreffen ook de finale van het LVK in Heerlen zou plaatsvinden. En al helemaal toen bleek dat LVK-organisator De Winkbülle zijn vizier richtte op het plein voor het theater nadat het Bekkerveld als locatie was afgevallen. Het was dezelfde plek waar ook de gardisten zouden neerstrijken. Toen ook nog eens duidelijk werd dat beide een muzikaal evenement op de zaterdag hadden gepland, sloeg de paniek toe. De gardisten voelden zich overrompeld omdat ze als eerste een claim op het plein hadden gelegd, aldus voorzitter Arie van Prooijen. Na ‘een paar stevige vergaderingen’ kwamen beide tot een oplossing, zo bevestigen ook De Winkbülle. De garde ziet af van de zaterdag en huurt zondag voor een schappelijke prijs het door de carnavalsvereniging neergezette paviljoen op het schouwburgplein. 

Incident
Dan was er nog dat opvallende incident in Aken, vorige maand. Een gardist moest van agenten een tot zijn uitrusting horend nepwapen inleveren in verband met ‘ongeoorloofd wapenbezit’. Hetzelfde zal je maar overkomen met duizend gardisten in de stad. Volgens Van Prooijen kan daar in Heerlen geen sprake van zijn, omdat de deelnemers allemaal een wapenvergunning hebben. Geen paniek dus. 
Nu de hindernissen in de aanloop zijn genomen, verheugt D’r Kuëb va Heële zich op het weerzien met collega- verenigingen. Bijna alle gardes trekken op met een carnavalsvereniging of maken er deel van uit. Maar het Garderezjiment is zelfstandig. Het ziet zich als cultureel vertegenwoordiger van de stad en is ook te vinden op bijeenkomsten van historische verenigingen. Voorzitter Van Prooijen zou zijn Garderezjiment in de toekomst graag zien deelnemen aan re-enactmentevenementen waarbij historische veldslagen worden nagespeeld. Maar eerst het Gardetreffen tot een goed einde brengen.