Smeekens stunt met wereldtitel op 500 meter

Print
Smeekens stunt met wereldtitel op 500 meter

Afbeelding: ANP

Jan Smeekens heeft eindelijk zijn eerste internationale hoofdprijs te pakken. Een dag voor zijn dertigste verjaardag veroverde de schaatser van Team LottoNL-Jumbo tot ieders verrassing de wereldtitel op de 500 meter. Hij zegevierde op de tweede dag van de WK afstanden in Zuid-Korea in een tijd van 34,58 seconden. De Duitser Nico Ihle eindigde vrijdag op de Olympic Oval in Gangneung op de tweede plaats (34,66). Het brons ging naar de Rus Roeslan Moerasjov in 34,76.

Smeekens dacht bij Sotsji 2014 heel even dat hij op de 500 meter olympisch kampioen was geworden. Door een tijdscorrectie bij Michel Mulder was er kort enige twijfel over de juiste eindstand na twee manches. Uiteindelijk ging de olympische titel met een verschil van 0,012 seconde naar Mulder, tot groot ongeloof en verdriet bij Smeekens.

Ronald Mulder, Nederlands kampioen sprintvierkamp, belandde vrijdag met een tijd van 34,85 op de vijfde plek. Dai Dai Ntab, nationaal kampioen op de 500 meter, kwam in de tweede (buiten)bocht ten val en verknalde daarmee zijn WK-debuut.

Olympisch kampioen Michel Mulder (niet gekwalificeerd) en wereldkampioen Pavel Koelizjnikov uit Rusland (niet fit) ontbraken in Gangneung. (anp)

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →