Kerkrade, Voerendaal en Simpelveld blijven zelfstandig

Print
Kerkrade, Voerendaal en Simpelveld blijven zelfstandig

Afbeelding: Maps

De gemeenten Kerkrade, Voerendaal en Simpelveld blijven voorlopig zelfstandig. Ze zullen geen deel uitmaken van de herindeling in de regio Parkstad, die de provincie in gang gezet heeft.

Alleen aan Brunssum heeft gedeputeerde Ger Koopmans (CDA) gevraagd het eerdere ‘nee’ nog eens te heroverwegen. Houdt die gemeente voet bij stuk, dan blijft ook Brunssum zelfstandig. De provincie wil in de vier gemeenten geen herindeling opleggen.

Niet mals
De gesprekken die de gedeputeerde heeft gevoerd verleden weken met alle betrokken gemeenten hebben tot deze conclusie geleid. Al was Koopmans vrijdag in het Limburgs Parlement niet mals in zijn oordeel over de vier dissidenten. “De uitdagingen in de regio Parkstad zijn zo groot en ingrijpend.” Over Brunssum: “Als het enige waar je als gemeente dan mee komt een plan is tegen herindeling. Met alle respect, maar dan vraag ik me toch af of inwoners daarbij geholpen zijn?”

Emoties
Heerlen en Landgraaf waren al een heel eind op weg naar een fusie, tot de politiek in Landgraaf op het laatste moment de stekker eruit trok. De provincie heeft daarna, hoogst ongebruikelijk, de regie naar zich toegetrokken. Koopmans over Landgraaf: “Emoties en sentiment vind ik natuurlijk argumenten die meespelen. Maar het is de taak van het politiek bestuur om niet te doen wat mensen willen maar om te doen wat goed is voor de mensen.”

Meerderheid
Provinciale Staten gingen vrijdag in meerderheid akkoord met het traject zoals het is ingezet. Verschillende partijen riepen het provinciebestuur wel op om dit jaar nog met open hoorzittingen te beginnen in Heerlen en Landgraaf, zodat ook inwoners en organisaties van zich kunnen laten horen.

Alleen PVV, LOKAAL-LIMBURG en 50PLUS zijn tegen de fusie, omdat ze vinden dat dit alleen kan als in beide gemeenten ruim draagvlak is. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →